Re: sledování obratu pro DPH - přefaktur
>Prosím o názor: malá obec=dosud neplátce DPH.
>Sledujeme obrat kvůli blížícímu se snížení na 750tis/12měsíců
>pro povinnou registraci.
>
>Vstupuje do sledovaného obratu prostá přefakturace
>služeb občanům/firmám? např. pokud obec nechává vyvést
>společnou jímku, dodavatel účtuje obci cenu vč. DPH,
>tuto částku obec přefakturuje občanům/podnikatelům,
>kteří na službě participují. Napadly by mě i další
>příklady (např. společná telefonní linka, část hovorů se
>přefakturuje), ale tento je myslím výstižný: nejedná se o
>plnění poskytnuté přímo obcí, ani výkon veřejné
>správy, který není předmětem DPH.
>Vstoupí do sledovaného obratu pro DPH nebo ne?
>Analogicky by to bylo u podnikatelů, ale opravdu si
>nejsem jistá co je správně....
>
>Předem děkuji za názor, hezký den.
U účtování ve vaší obci záleží na tom, zda je to pro Vás ekonomická činnost, či ne. U obcí se obrat počítá jen z ekonomické činnosti - tzn, pronájmy, reklamy, prodej zboží aj. Pokud je to pro vás doplňková činnost, která spadá ke zdanění, počítá se do obratu. Do obratu Vám určitě nespadají obecní a správní poplatky a jiné platby .Podle mě např. přefakturace společné jímky spadá do obratu. Snad jsem Vám pomohla.
Hodně najdete na stránkách www.obecuctuje.cz
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 5. 2014 13:34
Prosím o názor: malá obec=dosud neplátce DPH. Sledujeme obrat kvůli blížícímu se snížení na 750tis/12měsíců pro povinnou registraci.
Vstupuje do sledovaného obratu prostá přefakturace služeb občanům/firmám? např. pokud obec nechává vyvést společnou jímku, dodavatel účtuje obci cenu vč. DPH, tuto částku obec přefakturuje občanům/podnikatelům, kteří na službě participují. Napadly by mě i další příklady (např. společná telefonní linka, část hovorů se přefakturuje), ale tento je myslím výstižný: nejedná se o plnění poskytnuté přímo obcí, ani výkon veřejné správy, který není předmětem DPH.
Vstoupí do sledovaného obratu pro DPH nebo ne?
Analogicky by to bylo u podnikatelů, ale opravdu si nejsem jistá co je správně....
Předem děkuji za názor, hezký den.