Re: Exekuce na mzdu - soudní usnesení
Přesně tak. Nezabavitelnou částku bude uplatňovat sociálka při výpočtu exekuční srážky z důchodu. Vy ji odečítat od čisté mzdy nebudete. Ale pokud by sociálka nemohla uplatnit celou (protože tak velký důchod ani nemá), měla by Vám to dát na vědomí a ten zbytek nezab.částky by měl být uplatněný při výpočtu srážky ze mzdy.
Děkuju, už v tom mám snad trochu jasno. Je to takové zamotané, pán samá exekuce, jedna skončí, druhá začne...
Takže se může stát, že mu z výplaty vyplatím třeba jen 3000 Kč, že nebude částka k vyplacení v té nezabavitelné částce? Pracuji v Pamice, je to hodně spolehlivý program, ale i tam mi na tom přišlo něco nedobře.
Díky moc a pěkný zbytek dne. M.
Vezmete čistou mzdu a pokud bude nižší než 9283 Kč, tak ji podělíte třemi a zabavíte dvě třetiny. Pokud bude vyšší než 9283, tak to, co bude nad, zabavíte zcela + 2/3 z 9283.
Ovšem jestli má ještě nějaké předešlé exekuce, tak ty budete nadále srážet z té první třetiny. Tady ta exekuce na výživné má přednost, ale jen ve 2. třetině.
Díky, já vím, toto mi je jasné, teď má právě jen dvě přednostní srážky ( obojí výživné na dítě), ale zmátlo mě to usnesení soudu, že nemám odečítat nezabavitelnou částku. S tím jsem se setkala poprvé. Navíc do toho se mu více snížila mzda, před tím mu ještě zbývalo hodně nad minimem, tak nad tím asi přemýšlím složitěji, než bych měla.
Děkuji za váš čas a ochotu M.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 5. 2014 14:11
Dobrý den, moc prosím ještě o konzultaci.
Zaměstnanec má exekuzi na mzdu - výživné na dítě. Zaměstnanec má příjem od dvou plátců (dejme tomu, že se jedná o inv. důchod a mzdu ze zaměstnání). Soud určil, že první plátce MÁ ODEČÍTAT nepostižitelné částky a druhý platce (naše firma) NEMÁ ODEČÍTAT nepostižitelné částky při provádění srážky ze mzdy.
Znamená to, že na tuto konkrétní srážku ze mzdy nemám vůbec počítat s nezabavitelnou částkou na zaměstnance a další vyž. osoby? (nezabavitelné minimum mu zůstane z jeho prvního příjmu - z důchodu).
Děkuji za sdělené zkušenosti.
M.