Re: Nákup služeb v DE
My opravíme mechanickou část, oni elektrickou. My pak fakturujeme jako celek - opravu. Oni nám fakturují také opravu. Nebo třeba jiná firma nám něco na tom stroji svařuje a také nám pak fakturuje jen ty svářečské práce - to také patří do Režie - nákup služeb?
Že se mají rozlišit výdaje které lze uplatnit jako daňové a výdaje, které nelze uplatnit jako daňové. Podobné je to i s příjmy
Sama si výdaje rozděluji podrobněji. Abych měla přehled, kolik za co zaplatím. Také si např. více dělím výdaje na pojištění OSVČ (na zdravotní a na sociální pojištění) - mám pak lepší přehled a podklad pro vyplnění Přehledů na OSSZ a ZP.
Ano, tak to chápu, to je jasné. Ale stále mi není jasné, kam zařadit ten nákup služeb, aby to nevadilo FÚ a bylo to v pořádku. Tak myslíte, že to mohu nechat v té režii, když tam nic jiného nejde dát? Nebo to ještě můžu zařadit jako ostatní výdaj. Ještě jednou děkuji za odpověď.
To by mě taky zajímalo ;-)
Jinak já si DE vedu taky pěkně rozčleněnou a to pro svoji potěchu ;-) abych měl přehled. FÚ bude opravdu v DE zajímat jen to, zda je výdaj daňově uznatelný nebo ne... Nicméně je to pak dobré i pro sestavení přiznání, kdy je třeba sepsat např. mzdy a odpisy.
Trocha teorie (východisko DE):
§ 7b ZDP - Daňová evidence
(1) Daňovou evidencí se pro účely daní z příjmů rozumí evidence pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů. Tato evidence obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b) majetku a dluzích.
(2) Pro obsahové vymezení složek majetku v daňové evidenci se použijí zvláštní právní předpisy o účetnictví, není-li dále stanoveno jinak.
Takže členění?
- daňový výdaj
- daňový příjem
TO JE VŠE. Jestli si rozdělíte daňový výdaj na 10 různých druhů, či budete mít jen jeden druh, to je jen na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 5. 2014 16:06
Dobrý den, prosím, kam dáváte v DE nákup služeb od tuzemských dodavatelů? Např. opravujeme věc, my opravíme machaniku - firma A - opraví elektrickou část. Patří tyto faktury do Režie - nákup služeb? Zboží, ani materiál to není. Moc děkuji za radu.