Re: pronájem neplátci
také máme objekty,které pronajímáme neplátcům dph.v těchto případech normálně přijímáme faktury v režimu PDP, jen s tím rozdílem,že dph odvedeme (ř.10), ale nenárokujeme (není na řádku 43).
pořád je to naše ekonomická činnost (pronájem), jen osvobozené plnění bez nároku na odpočet
také máme takové objekty, pronajímáme neplátcům. z faktur v režimu PDP odvádíme daň, ale nenárokujeme si ji.
zajímavé bylo, když pracovnice FÚ volala majiteli, že to máme špatně, že jsme si měli DPH i nárokovat, že ho účetní připravila o peníze :-)
nejdřív mě šéf seřval, jak to že to děláme blbě, a tolik peněz! postupně si nechal vysvětlit, že to tak má být, ale bylo to těžké - na FÚ přece musí vědět, jak to má být..
rozhodně jsem instruovala kolegyni aby příště na přiznání dával vždya telefonní číslo k nám do kanceláře a ne šéfův mobil :-)
Ano, přesně takovou zkušenost mám také. Jenom s tím rozdílem, že pracovnice FU volala mě, proč DPH platíme, když jsme si ho měli uplatnit na vstupu. Vysvětlovala jsem jí to "statečně", ale obávám, se stejně nepochopila.... Což jsem zase nepochopila já. Měl jsem za to, že na FU by měli pracovat odborníci.... :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 5. 2014 12:10
Dobrý den,
Plátce DPH pronajímá budovu neplátci - mateřské škole. Jsou nutné stavební úpravy. Jelikož bude budova zhodnocena a pronajímána neplátci, DPH na vstupu neuplatňujeme. Teď nevím, jak s plněním za subdodávku, která by měla být fakturována v režimu PDP. Myslím, že dodavatel požádat o fa s DPH a tím, že plnění nebude použito pro ekonom. činnost , ale pro osvobozené plnění. Nemohu nikde najít, na jaký § v zákonu se mohu odkázat. Poradí mi někdo prosím?