Re: HPP_Slovák
Jéžiš, paní Jasná, a to je zase co, to prohlášení a Společenství. Já jsem myslela, že když nastupuje Slovák, napíše se hlášení na ÚP podle místa provozovny o zaměstnání člena země EU a to je všechno.
Nebo to má souvislost s tím, že ona nebude pracovat v ČR, ale na Slovensku?
Bude-li český zaměstnavatel zaměstnávat občana ze státu EU, měl by prioritně dokázat, že tento zaměstnanec nemá v rámci Společenství ještě další zaměstnání - nechat si potvrdit čestným prohlášením. V opačném případě musí zaměstnavatel požadovat předložení formuláře E 101, kterým dokazuje příslušnost k pojištění daného státu. Český zaměstnavatel se kontaktuje s institucí provádějící zdravotní pojištění v zemi pojištění této osoby a bude za ni v měně příslušného státu odvádět pojistné podle tamních právních předpisů.
Má to souvislost s tím, že ta Slovenka bude pro českou firmu sídlící v ČR pracovat na Slovensku?
Opravdu musí zaměstnavatel u KAŽDÉHO Slováka toto zjišťovat a pokud on má ještě i pojištění v SK (např. tam má taky pr. poměr nebo je tam OSVČ), tak musí počítat od odvádět pojistné podle slovenských předpisů? Víte kolik sem jezdí za prací Slováků přes hranice? A to ani tady nemají přechodné bydliště, prostě dojíždějí.
O E101 vím, taky tady jednoho mám (teda je to Rakušák, takže A1), ten je plně pojištěný v Rakousku, takže se mu tady nesráží pojištění, ale to byla jeho starost, si tu A1 obstarat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 5. 2014 9:49
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám zaměstnance, nástup dnes. Jedná se o Slovenku, bude to první zaměstnání v ČR, přechodné bydliště má v ČR, ale pracovat bude ze Slovenska. Na ZP ji přihlásím kodem E a mám poslat oznámení i na ÚP. Je potřeba ještě něco udělat? Děkuji.