Sociální pojištění OSVČ

• (neregistrovaný)

23. 5. 2014 12:26

Dobrý den,
    prosím o radu, jak mám postupovat.
    Jsem OSVČ od roku 1991. Bohužel jsem se nepřihlásil na sociálce.
    Několik přehledů o výši příjmu jsem podával. ale reakce sociálky nebyla žádná.
    V současné době bych mohl odejít do starobního důchodu. Mám ale odpracovaných pouze 20 let.
    Mohu sociálku doplatit, za kolik roků a co mi hrozí. Jistě penále, ale snad to není trestný čin.
    Děkuji za případnou radu
    Julián

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 5. 2014 12:43

Líba (neregistrovaný)

Re: Sociální pojištění OSVČ
      "Potřebná doba pojištění pro nárok na starobní důchod osob, které dosáhly důchodového věku v roce 2013, je nejméně 29 let, nejméně 19 let pojištění postačí osobám, které v roce 2013 dosáhly věku aspoň o 5 let vyššího, než je důchodový věk muže stejného data narození. Je-li vám 65 let, vznikne Vám nárok na starobní důchod, pokud jste splnili podmínky nároku na invalidní důchod."

Dobrovolné pojištění - "Za dobu přede dnem podání přihlášky je účast na pojištění možná nejvýše v rozsahu jednoho roku bezprostředně před tímto dnem."

Nějak nerozumím tomuto:
      "Několik přehledů o výši příjmu jsem podával. ale reakce sociálky nebyla žádná."

Podával jste přehledy, ale SP jste neplatil?

• 23. 5. 2014 13:29

PetraFO (neregistrovaný)

Re: Sociální pojištění OSVČ
      pokud jste se neregistroval na OSSZ, tak žádný z přehledů nemohli zpracovat, jelikož jste nebyl přihlášen...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).