Re: Sociální pojištění OSVČ
"Potřebná doba pojištění pro nárok na starobní důchod osob, které dosáhly důchodového věku v roce 2013, je nejméně 29 let, nejméně 19 let pojištění postačí osobám, které v roce 2013 dosáhly věku aspoň o 5 let vyššího, než je důchodový věk muže stejného data narození. Je-li vám 65 let, vznikne Vám nárok na starobní důchod, pokud jste splnili podmínky nároku na invalidní důchod."
Dobrovolné pojištění - "Za dobu přede dnem podání přihlášky je účast na pojištění možná nejvýše v rozsahu jednoho roku bezprostředně před tímto dnem."
Nějak nerozumím tomuto:
"Několik přehledů o výši příjmu jsem podával. ale reakce sociálky nebyla žádná."
Podával jste přehledy, ale SP jste neplatil?
Re: Sociální pojištění OSVČ
pokud jste se neregistroval na OSSZ, tak žádný z přehledů nemohli zpracovat, jelikož jste nebyl přihlášen...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 5. 2014 12:26
Dobrý den,
prosím o radu, jak mám postupovat.
Jsem OSVČ od roku 1991. Bohužel jsem se nepřihlásil na sociálce.
Několik přehledů o výši příjmu jsem podával. ale reakce sociálky nebyla žádná.
V současné době bych mohl odejít do starobního důchodu. Mám ale odpracovaných pouze 20 let.
Mohu sociálku doplatit, za kolik roků a co mi hrozí. Jistě penále, ale snad to není trestný čin.
Děkuji za případnou radu
Julián