Re: DPH v Pohodě
Odpočet si můžete uplatnit u obchodního majetku, na základě inventury k datu, kdy jste se stal plátce DPH.
Tato inventura bude podkladem pro zaúčtování interního dokladu, ve kterém zaúčtujete odpočet DPH. Tento odpočet DPH nebude uveden v přiznání s odpočtem DPH za duben, ale zvlášť. V řádku 45
Takže, když jsem se stal plátcem k 11.4.2014 tak k tomuto datu udělám inventuru, do které mohu uplatnit nakoupený majetek, ale také kancelářské potřeby a další zařízení a to na základě FAP a pokladních dokladů před registrací a celkovou částku zjištěnou inventurou jenom zapíšu do interního dokladu, jež bude vystaven k 11.4.2014? A jak v pohodě v interním dokladu udělám odpočet dph? nedělám v Pohodě dlouho
Hlavně se musí jednat o obchodní majetek, který jste pořídil max. 12 měsíců před registrací a prodávající byli plátci DPH.
Interní doklady - nutno zaúčtování rozepsat v položkách dokladu
základ DPH 349 / 349
odpočet DPH 343 / 022 v případě, že se bude jednat o dlouhodobý hmotný majetek
odpočet DPH 343 / 501 v případě, že se bude jednat o drobný majetek který byl pořízen v roce 2014
odpočet DPH 343 / 648 v v případě, že se bude jednat o drobný majetek který byl pořízen v roce 2013
V případě dlouhodobého majetku ještě uvést v přiznání základ DPH do řádku 47
Přiznám se, že jsem nenašla ve členění DPH v Pohodě kód pro řádek 45 daňového přiznání. Takže buď zavolat na hotlinku, nebo doplnit řádek 45 ručně. Sama bych asi to první přiznání vyplnila v EPO.
https://adisepo.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/form/form_uvod.faces?CPodani=274253842
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 5. 2014 22:45
Dobrý den, potřeboval bych nutně poradit prosím, jak mám postupovat v případě, když chci uplatnit v dubnovém přiznání k DPH i účetní případy například z března, února, jelikož jsem se stal teprve v 11.dubna plátcem DPH a chci využít a uplatnit nárok na odpočet z předchozím plnění, než jsem se stal plátcem, což zákon dovoluje. V účetní programu Pohoda mohu dát jen DPH za duben, ale dřívější plnění se mně tam neukážou, jde to nějak?
Děkuji za odpověď