Re: Automobil v podnikání - FO, účetnict
Píšete, že cena auta je 200.000, tak proč vstupní cena 158.000?
těch 200.000 je přece částka bez DPH, takže otázka měla znít, jestli bude vstupní cena 200 nebo 221 tis. Kč.
Dle mého názoru bude vstupní cena odpisovaného majetku 221 tis, Kč
Odpis vypočtete z celkové vstupní ceny 158 tis., ale jen 50% z takto vypočteného odpisu bude daňový, jinými slovy budete účtovat celý odpis na MD účtu 551 a v přiznání bude zvýšen ZD o těch 50% odpisu z titulu rozdílu mezi účetními a daňovými odpisy.
Proč 158 000?
Domnívám se, že se bavíme o daňových odpisech, tak proč účtování na 551?
Moc Vám děkuji za Vaše reakce. O částky nejde, možná je to blbě formulované, já jsem to jen zkopírovala. Jde v podstatě hlavně o to, jak se vyrovnávám s tou polovinou DPH, kterou nemůžu nárokovat. Kam byste to zaúčtovaly?
50% dph, které lze nárokovat 343/321(pokud by byl nákup auta na fakturu)
50% dph které nelze nárokovat? 548/321? Když podle Vás nevstupuje do vstupní ceny majetku?
>nevstupuje do vstupní ceny majetku?
Chcete i odkazy na § ?
DPH , které nelze nárokovat v okamžiku pořízení je součástí vstupní ceny . 042/321 - žádná 548
Problém je - což může být i " chyták" ve školních příkladech, že zákon o DPH říká stanovíte - tzn odhadujete. Na konci roku máte povinnost přepočítat a zjistíte, že poměr je 70% ku 30%.
Zde dle mého názoru už budete účtovat tento rozdíl na 548 a ne do vstupní ceny.
Jsou i výklady, že upravíte vstupní cenu
MOC děkuji!!! Ano, poprosila bych i o odkazy na §, abych to měla opravdu ofiko a mohla si to nastudovat :) Jinak s tím poměrným keoficientem, nad tím jsem také přemýšlela, že nejprve se jedná o odhad a na konci roku se provádí oprava koeficientu a dále myslím i následně 4 roky úprava odpočtu v případě, že by se skutečné použití lišilo od použití v prvním roce o více než 10 procentních bodů, ne? Ale o tom snad někdy příště :))
takže zde jsou ty §, jen znovu upozorňuji že výklady na přepočet na konci roku jsou různé
Zákon 586/1992 §28/6, pokyn GFŘD -6 k §29 bod 5, a k §24 odst.2 bod 6, vyhláška 500/2002§ 47 –co vstupuje a nevstupuje do ceny (tam dph není), ale hlavně určuje dobu do kdy tyto „náklady“ do ceny zahrnuju, což je zařazení §6/8. Proto si myslím, že přepočet DPH na konci roku již toto neovlivní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 5. 2014 6:52
Dobrý den,
nejedná se o žádný můj problém z praxe, ale mám příklad do školy, se kterým bych potřebovala poradit :) MOC PROSÍM!!!!
podnikatel vede účto,je plátce DPH. Koupi auto za 200 000 Kč (DPH 42 000) už vi že bude 50% využívat k podnikání a 50% k soukromým účelům....takže uplatní jen 50%DPH = 21 000 (to mu vrátí příští měsíc) Ale jaká bude tedy VSTUPNÍ CENA? Bude se odpisovat ze 158 000 Kč a ta druha pulka DPH pujde ihned do nakladu daňově uznatelnych(neuznatelných)?? nebo odpis z 179 000 Kč. Případně jak zaúčtovat tu část DPH, kterou není možné nárokat?
Moc děkuji za rady :)
Příklad je z oblasti daně z příijmů - odpisy. Takže z hlediska DPH je zjednodušený, je jasné, že těch 50% je vlastně kvalifikovaný odhad, pak by musel podložit knihou jízd, že to opravdu bylo 50%. Ale berme to tak, že to je 50%.