Platba závazku v hotovosti

• (neregistrovaný)

27. 5. 2014 8:47

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně platby v hotovosti za závazek, resp. přijatou fakturu.
    Vím, že limit pro platbu je 350 tis. Kč, ale trochu mě mate výklad toho zákona:
    Poskytovatel platby, jejíž výše překračuje částku 350 000 Kč (dále jen "limit") je povinen provést platbu bezhotovostně.
    Tzn. že závazek, který je vyšší než 350 tis Kč musím vždy hradit bezhotovostně. Nebo mohu platbu provést v různých dnech.
    Konkrétní příklad - dodavatel dodá na základě objednávky na začátku měsíce zboží(textil) a vystaví fakturu např. na 550 tis., splatnost je do konce měsíce.
    Odběratel mu tuto fakturu zaplatí ve 4 splátkách v hotovosti.
    Je to totiž takový podobný obchod jako komisní. Mají spolu smlouvu, že zboží bude dodáno a fakturováno na začátku měsíce dle objednávky od odběratele a úhrady za zboží budou prováděny po vyúčtování prodeje za každých sedmí dní. Takže ten odběratel jednou za týden objede své obchody vezme hotovost a zaplatí dodavateli. A teď je to problém, když celkový závazek je vyšší jak 350 tis?
    Děkuji moc za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2014 9:03

mirka..p (neregistrovaný)

Re: platba závazku v hotovosti
      Nejsem expert v této oblasti, ale já jsem zákon pochopila tak, že
      se hlídají platby v hotovosti v jednom dni, takže, pokud vyúčtováváte průběžně v rámci měsíce, mělo by to být OK.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).