Výpověď ze zdravotních důvodů

• (neregistrovaný)

27. 5. 2014 10:57

Prosím o radu, posudková komise vydala rozhodnutí, že mě zaměstnavatel musí přeřadit na lehkou práci, zároveň rozhodla, že moje DPN bude k 31.5.14 ukončena, důchod nebyl přiznán. Vím, že zaměstnavatel žádnou lehkou práci nemá a přeřadit mě nemůže. Myslím, že by mi měl dát výpověď. A teď otázka. Když to neudělá, mám chodit každý den do práce a požadovat přeřazení na lehčí práci. K tomu nedojde, takže si to mám nechat nějak potvrdit a jít domů a tak pokračovat každý den? Nebo, pokud mi dají výpověď a nemají pro mě práci, měli by mi asi zaplatit výpovědní dobu v průměru, když jinou práci nemají? Bude to boj a potřebovala bych poradit od zkušených. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2014 11:05

Ivana 10 (neregistrovaný)

Re: výpověď ze zdravotních důvodů
      Kdyby mi odpověděl Pája, byla bych moc šťasná, protože má velké zkušenosti.

• 27. 5. 2014 16:30

VH

Re: výpověď ze zdravotních důvodů
      Podkladem pro povinnost zaměstnavatele převést zaměstnance na jinou práci, popř. možnost mu dát výpověď, je lékařský posudek vydaný poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo správního orgánu, který ten posudek přezkoumává. Tento posudek musí obsahovat konstatování, že zaměstnanec dlouhodobě ztratil zdravotní způsobilost konat dosavadní práci, navíc musí být uveden důvod této ztráty. Nic z toho zřejmě není splněno. I kdyby se mělo jednat o doporučení, aby zaměstnanec konal jinou práci, i toto doporučení vydává poskytovatel pracovnělékařských služeb. U tohoto doporučení je povinnost převést zaměstnance na jinou práci jen v případě, že mu to umožňují provozní důvody. Zaměstnavatel by měl názor posudkové komise vnímat jako podnět k tomu, aby vás vyslal na mimořádnou lékařskou prohlídku pak jednat podle lékařského posudku. Bez tohoto kvalifikovaného posudku povinnost konat práci trvá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).