Re: Přestávky v práci - minuty
Dobrý večer,
děkuji, pochopila jsem. Minimální přestávka 15 min., to že čerpá jen 3 minuty je problém zaměstnance - jakmile čerpá, musí to být 15 minut. Příště si musí vybrat, zda bude mít odpracováno méně hodin (7,75 hodin/den) a větší výkon nebo naopak.
Děkuji moc SGC
Ještě mi to nedá se nezeptat - "Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut."
Přestávka, ale rozdělena nebyla - přestávku na oběd má celou - 30 minut, dříve než po 6 hodinách. I tak platí nejméně 15 minut?
Děkuji SGC
Tak předně - zaměstnavatel stanoví dobu přestávky, např. pracovní doba od 6.30 do 15.00 hod. doba přestávky od 11.00 do 11.30, nikdy jindy pracovník nemá právo žádnou přestávku čerpat.
Stejně tak se mu nemůže započítávat doba od příchodu do začátku pracovní doby. Např. přišel v 6.10, ale pracovní doba je od 6.30, takže výkon práce je až od 6.30 hod.
To, že mezi prací kouří, je věc jeho přímého nadřízeného, zda ho nechá nebo z toho vyvodí příslušné důsledky, že řádně nedodržuje pracovní dobu.
Děkuji za reakce, to všechno je mi jasné (doba příchodu, nedovolené kouření). Zaměstnavatel přestávku při ranní i odpolední směně dovolil. Tzn. 1 přestávka je dovolená. Mě jde o to, že 3 minuty - program strhne 15 minut. Kolik by jste dle mého zadání spočítala odprac. dobu Vy, prosím. Pokud by šlo o pár dní v měsíci, tak to neřeším, ale vzhledem k tomu, že zaměstnec začal toto praktikovat každý den = za celý měsíc bude mít málo odprac. hodin. Bude si muset vzít dovolenou. Budu muset ukázat zdůvodnění v zákoně,... Děkuji
Nejsme zase tak velká firma a já bych měla vědět, jak to je ze strany zákona a tam mám problém.
Jak by jste prosím spočítala:
5:56 příchod
8:31 - 8:35 povolená přestávka
10:31 - 10:59 oběd
14:32 odchod
PC mi ukazuje 7,75h, je to dobře? Kde to zjistím - 3 minuty = 15 minut dolu?
Děkuji SGC
Jakou máte pracovní dobu ?
Jestli od 6.00 do 14.30 tak bych normálně počítala: odpracováno 6.00 až 10.30 a 11.00 - 14.30 hod.
Přestávky, co mu povolil šéf bych vůbec neřešila a taky bych řekla, ať si to šét ohlídá jinak, ne vykazováním v docházce. V docházce má mít příchod do práce, odpíchnutí na zaměstnavatelem stanovenou přestávku, návrat z ní a odchod z práce. Nebo máte třeba pružnou pracovní dobu ?
Děkuji za reakce. Pracovní úvazek - 40 hodin týdně, docházkový systém na čipy, příchod, odchod,....vše přes čipy. Lidi začali "blbnout" s každou přestávkou (že si jí "pípají"), protože se jim sleduje výkon. Člověk sice ušetří 4 minuty - zlepší si výkon (čím lepší výkon, tím lepší odměna), ale program mu ubere teď zrovna 15 minut, v součtu za měsíc mu budou chybět hodiny, tzn. bude si muset napsat dovolenou.
A já teď nevím co se zaměstnancem, co se dal takhle do "pípání", bude cca 16 hodin do plného úvazku, tj. 2 dny dovolené.
Co mi poradíte, jak správně spočítat dle zákoníku práce?
Děkuji SGC
Ještě zopakuji 5:56 příchod, 8:31-8:35 přestávka, 10:31-10:59 oběd, 14:32 odchod
Odpracováno 8hodin nebo 7,75 hodin?
>>>>>>neplacená je půl hodiny ze zákona - takže spočítáte
>>>>>>skutečně odpracované hodiny a ty mu zaplatíte.
>>>>>
>>>>>Nejsme zase tak velká firma a já bych měla vědět, jak
>>>>>to je ze strany zákona a tam mám problém.
>>>>>Jak by jste prosím spočítala:
>>>>>5:56 příchod
>>>>>8:31 - 8:35 povolená přestávka
>>>>>10:31 - 10:59 oběd
>>>>>14:32 odchod
>>>>>PC mi ukazuje 7,75h, je to dobře? Kde to zjistím - 3
>>>>>minuty = 15 minut dolu?
>>>>>Děkuji SGC
>>>>
>>>>
>>>>Jakou máte pracovní dobu ?
>>>>
>>>>Jestli od 6.00 do 14.30 tak bych normálně počítala:
>>>>odpracováno 6.00 až 10.30 a 11.00 - 14.30 hod.
>>>>Přestávky, co mu povolil šéf bych vůbec neřešila a
>>>>taky bych řekla, ať si to šét ohlídá jinak, ne
>>>>vykazováním v docházce. V docházce má mít příchod do
>>>>práce,
>>>>odpíchnutí na zaměstnavatelem stanovenou přestávku,
>>>>návrat
>>>>z ní a odchod z práce. Nebo máte třeba pružnou
>>>>pracovní dobu ?
>>Děkuji za reakce. Pracovní úvazek - 40 hodin týdně,
>>docházkový systém na čipy, příchod, odchod,....vše
>>přes
>>čipy. Lidi začali "blbnout" s každou přestávkou (že
>>si
>>jí "pípají"), protože se jim sleduje výkon. Člověk
>>sice ušetří 4 minuty - zlepší si výkon (čím lepší
>>výkon,
>>tím lepší odměna), ale program mu ubere teď zrovna 15
>>minut, v součtu za měsíc mu budou chybět hodiny, tzn.
>>bude si muset napsat dovolenou.
>>A já teď nevím co se zaměstnancem, co se dal takhle
>>do
>>"pípání", bude cca 16 hodin do plného úvazku, tj. 2
>>dny dovolené.
>>Co mi poradíte, jak správně spočítat dle zákoníku
>>práce?
>>Ještě zopakuji 5:56 příchod, 8:31-8:35 přestávka,
>>10:31-10:59 oběd, 14:32 odchod
>>Odpracováno 8hodin nebo 7,75 hodin?
>Vždyť Vám Líba odpověděla. PD 6-14.30, bez půlhod
>přestávky. přestávka na kouření ať si vyřeší vedoucí.
>A jestli program za tři minuty strhne 15 min, tak to
>bude nastavením programu, v žádném případě to nenajdete
>v zákoníku práce..Myslela jsem odpověď all, ne Líby :) :)
No, správně jak píšete, že jste se nesetkala s tím, že by měli zaměstnanci přestávku 5 minut, tak mi došlo, že nejmenší "jednotka" přesčasu je 15 minut - počítá se až od 15 minut přes. Stejně tak i ta její "přestávka" se prostě musí počítat "nejmenší" jednotkou - tj. 15 minut dolů.
Tenhle měsíc jí to vezme zhruba 2 dny dovolené a další si to bude muset napracovat.
Že by si "nepíchla", když jde kouřit, to není možný - návrh mi neprošel (ještěže čůrat může jít, kdy potřebuje), je striktně sledován výkon a tohle ho snižuje (jak v lágru).
Do docházky se mi to načte, musela bych téměř každý den mazat a upravovat, prostě PC to bere jako přestávku - svačinu, takže - 15 minut.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 5. 2014 16:25
Dobrý den,
prosím o radu. Příklad: Zaměstnanec 8h úvazek, příchod 5:56, v 8:33-8:36 svačina - v průběhu pracovn. směny si udělá přestávku na např. 3 minuty (kouření, opravdu svačina), 10:32-10:59 oběd, 14:32 odchod.
Docházkový systém počítá přestávku v práci, ikdyž jsou to jen 3 minuty, jako 15 minut. Ve výsledku za tento den má odpracováno 7,75 hodiny a přestávky 0,5 + 0,25 hodin.
Je to takto správně? Nemohu přeci každému zaměstnanci přepočítávat minuty (přestávka, práce), ale za 3 minuty ubrat čtvrt hodiny je dost. Jak to prosím má být. V zákoníku práce jsem nedohledala.
Děkuji moc SGC