Re: kontrola dovolené
Pokud měl zaměstnavatele do 13.5. bude mít nárok na dovolnou i za měsíc květen, další nárok závisí na tom, kdy odpracuje 60 dnů, do té doby je nárok na dovolenou za odpracované dny a potom bude nárok za celé odpracované kalendářní měsíce, pokud nebude nemoc,OČr a pod. víc jak 99 dnů.
Tak že když budete předpokládat, že zaměstnavatel do 13.5. nebyl a PP bude do konce roku , odpracuje 60 dnů a neodpracovaná doba nebude víc jak 99 dnů, bude nárok na 7/12 (červen-prosinec)
20: 12 x 7=11,5 dne
Děkuji a pokud měl zaměstnavatele do 13.5. tak u nás bude mít nárok jen za měsíc 6-12 ,celkem tedy 7 měsíců.
Jen si nikdy nejsem jista výpočtem a zaokrouhlováním.
Lze počítat i takhle 20/12 = 1,666 zaokrouhlit na 1,5 * 7 = 10,5 ,to bych zaměstnance připravila o jeden den dovelené.
Jestliže měl zaměstnavatele do 13.5. tak má nárok na 8/12. Tedy 20/12*8=13,5 dne.
Váš způsob výpočtu je nepřípustný. Zaokrouhluje se výsledek.
Samozřejmě že mě jako účetní tyto informace zajímají,ale bohužel já zaměstnance nenabírám a šéf to po nich nevyžaduje a kolikrát se řeší i prac. smlouva třeba až 14 dní po nástupu zaměstnance a potvrzení od lékaře také zaměstnavatel nepožaduje ač ví že je povinné .Dnes by mi měl zaměstnanec přinést zápočtový list,tak se uvidí odkud přišel a z jakého důvodu předchozí zaměstnání ukončil,dále si také budu moci dopočítat nárok na dovolenou.
Ale v tom problém rovněž nevidím, zaměstnavatel může poskytnout dovolenou i když na ni ještě nárok nevznikl, takže mu ji klidně vykažte a s určením nároku klidně počkejte. V úplně nejhorším případě, kdyby třeba skončil ve zkušební době a nárok na dovolenou nevznikl, tak by byl povinen náhradu mzdy vrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 5. 2014 15:19
Prosím o radu jak spočítat nárok na dovolenou
Zaměstnanec nastoupil dne 14.5.2014 a za rok má nárok na 20 dní.