Re: informativní důch.pojištění a studiu
Mělo by tam být vše od 18 let, tedy studium jako náhradní doba,až půjdete žádat o důchod, budete si tam s úřednicí ten list procházet a pokud doložíte diplom, tak by vám měla studium doplnit, já měla podobný problém s podnikáním v roce 1992, ale dle ŽL mi tam ten rok doplnila, že prý v té době ještě nebyla ta technika na výši .... takže bych to dopředu nijak neřešila.
Asi máte staré informace, zde info - odstavec - Studenti
http://www.soc-poj.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID={F32F8E92-38CC-465D-BCDD-1A62B86C1B5E}&NRORIGINALURL=%2fcz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-duchodove-pojisteni.htm&NRCACHEHINT=Guest#duchodove132
děkuji
abych tomu porozuměla. doba studia, získaná do r. 2009, se započítává po dobu prvních šesti let? šest let po dosažení 18. roku?
potom by se mi doba VŠ studia od 19 let - z let 90-94 započítat měla?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 5. 2014 16:29
dobrý den,
zažádala jsem si o Informativní osobní list důchodového pojištění,
a jsem velmi překvapená. mám uvedeny doby pojištění ze všech zaměstnání - zaměstnání po střední škole, dohody- "brigády" vždy půlroční při studiu na VŠ, náhradní dobu jako uchazeč o zaměstnání, není tam ale ani zmínka o studiu na VŠ. měla jsem za to, že doba studia do 26 let se započítává. je možné, že by tuto dobu neměli vůbec evidovanou? a mám teď shánět nějaké potvrzení ze školy a zasílat na ČSSZ?
děkuji