Příspěvek z-tele na ZP a penz.přip.limit

• (neregistrovaný)

30. 5. 2014 8:42

Dobrý den, zaměstnavatel se rozhodl přispívat z-ci na životní pojištění měsíčně 400 Kč a v případě podílů v červnu a v listopadu jim tento(vyšší) příspěvek pošle jako mimořádný vklad na ŽP. Domnívám se, že je to napadnutelné, ale šťourat v tom nebudu, bude na to mzdový předpis, kde bude řečeno, že z-tel může poslat mimořádný vklad či mimoř.příspěvek na pojištění, z-ec si následně vybere, jelikož jsou povoleny mimořádné výběry a firma a z-ec šetří na pojistném a zec krapet na dani, i když pojišťovna zdaní. Ptala jsem se na semináři lektorky, ta říkala, že v tom problém nevidí, že všichni mají stejnou možnost. Já se domnívám, že jednou je mzdový předpis, který stanoví způsob výpočtu podílů, kdy a kdo má nárok a pak ve mzdě jednomu podíly zúčtuji a druhému, který si založí ŽP to pošlu jako příspěvek z-tele bez toho, že proženu mzdou a triádou ... dobrá, beru, neřeším, ale manager HR po mě chce, abych např. řediteli celé podíly 80000 odeslala jako mimořádný příspěvek z-tele na ŽP, tvrdím, že osvobozeno od daně je pouze do 30000, smázl to ze stolu, že tak to není, projednávali to s pojišťovnami, nikdo nic takového neříkal a on má uzkušenosti z předchozího zaměstnání, kde celé příspěvky posílali třeba i 100000 jako příspěvek z-tele na životní pojištění a mzdou to neprošlo a bylo to tak v pořádku. Možná nějaký způsob je, už o sobě začínám pochybovat. Já jen vidím 586/1992 Sb. § 6 odst. 9 písm. g ....jaký máte prosím názor vy či jak to "chodí" u vás ... chápu že firmy šetří jak se dá, ale zc-i si neuvědomují, že těmi podíly poslanými na ŽP -jim nejdou do mzdy, nižší průměry, nejde na důchod, ale to nikdo dnes neřeší.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2014 11:03

JirkaZ (neregistrovaný)

Re: příspěvek z-tele na ZP a penz.přip.l
      U nás to chodí jednoduše . Firma poskytuje příspěvek na PP ve výši 3% HM, max. 30 tis.Kč/rok. Na ŽP ne a ani nebude, protože je to nákladově drahý produkt.

Zaměstnancům, kteří mají HM výrazně nad 30 tis. Kč/měsíc, je vyšší průměr k ničemu. Důchod by se jim zvednul o směšnou částku, která je řádově "přebita" úsporou na daních. Velmi často jsou masírováni tím, že se o důchod musí postarat sami, takže tak činí.

Podle mého názoru ZDP hovoří jasně : příspěvek nad 30 tis. Kč podléhá dani z příjmů zaměstnance, pro firmu ale je daňovým nákladem. Na stránkách ING je uvedeno, že podléhá SaZ poj. - nevím, jestli je to pravda, SaZ poj. neovládám.

Názor pojišťovny ohledně zdanění nelze brát za bernou minci. Jak se říká, "každá liška chválí svůj ocas" a marketingové argumenty jejich zástupců nemusí být zrovna pravda. Dají to písemně ?

Pan ředitel v minulém zaměstnání to tak možná měl - pokud nebylo ze strany FÚ kontrolováno, tak to určitě bylo bez problémů.

Ale velká otázka je, jak to vlastně měl. Existují totiž i pojistky, které jsou koncipované trochu jinak. Pojistníkem (tedy "majitelem smlouvy") není zaměstnanec, ale firma. Při zaplacení pojistného tedy zaměstnanec nic nedostává, tedy ani nedaní, tomu se to zdaní až při výplatě pojistného plnění. Pro zaměstnavatele to není náklad na zajištění, dosažení a udržení příjmů.

Těch variant a konstrukcí je prostě více a je potřeba celou záležitost velmi dobře promyslet a prokonzultovat s odborníky, jinak se může stát, že úspory se v konečném důsledku velmi prodraží.

Ještě připojím osobní pohled : v současné době jsou takovéto manévry zbytečnou komplikací. ZOK umožňuje v s.r.o. výplatu podílu na zisku i osobám, které nejsou společníky. Jak mi bylo odpovězeno zde na BC, daní se to pouze srážkovou daní.

• 30. 5. 2014 11:23

jo (neregistrovaný)

Re: příspěvek z-tele na ZP a penz.přip.l
      Ještě připojím osobní pohled : v současné době jsou
      >takovéto manévry zbytečnou komplikací. ZOK umožňuje v
      >s.r.o. výplatu podílu na zisku i osobám, které nejsou
      >společníky. Jak mi bylo odpovězeno zde na BC, daní se to
      >pouze srážkovou daní.
      >
      Jirko, děkuji za obsáhlou odpověď, bohužel vedoucí s odborníky nekonzultuje a operuje s minulou zkušeností a požaduje celou částku zasílat jako mimořádný příspěvek z-tele bez zdanění a zpojistnění i u příspěvku nad 30000 Kč. Mně by to mohlo být jedno jak mzdové účetní, když se pod to podepíše, ale nakonec bych případné opravy, opravné přehledy, opravné vyúčtování stejně dělala já, když by se na to při kontrole přišlo, takže mu předložím ZDP jak jsem psala vč. § a s kopií řediteli s tím, že upozorňuji na povinnost zdanění u příspěvku na ŽP nad limit 30.000 Kč.
      Máte pravdu, v mém minulém zaměstnání z-tel posílal manažerům vysoké příspěvky na životní pojistku a já už zapomněla proč to nešlo přes mzdu, připomněl jste mi to a za to moc děkuji !!
      a ještě jednou moc děkuji za odpověď, je to srozumitelné, obsáhlé a pomohl jste mi, pěkný den, jo
      PS skutečně u příspěvku z-tele nad limit se částka nad 30000 i zpojistní a zdaní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).