Re: srážka ze mzdy - výživné
V případě že nemá žádné jiné vyživované osoby, tak bych postupovala stejně.
Mně aky mně vyšla srážka 4.144 Kč. A pokud ty exe příkazy přišly ve stejný den, tak bude rozdělení sražené částky takto: na 1. výživné se uhradí 1199 Kč a nedoplatek = 501 Kč. Na 2. výživné se uhradí 1129 Kč a nedoplatek = 471 Kč. Na dluh 1. výživného se uhradí 936 Kč a na dluh 2. výživného se uhradí 880 Kč.
děkuji mockrát za odpověď.
Ano, exe příkazy přišly ve stejný den, na jednom usnesení od soudu.
Prosím vás, a nemůžu tu srážku 4.144 kč rozdělit takto: nejprve oboje běžné výživné a zbytek odepisovat z dlužného výživného poměrově k výši dluhu každého dítěte? (1.700+1.600+844) - částku 844 kč rozdělit na 435 kč dluh u 1.dítěte a na 409 kč dluh u 2.dítěte.
moc děkuju za váš čas a ochotu.
Ne, běžné výživné má přednost, ale pouze ve 2. třetině. Takže 1. třetina (2072 Kč) se rozdělí poměrně mezi oboje dlužné výživné i běžné výživné a ta 2. třetina se rozdělí poměrně mezi oboje běžné výživné. Vzhledem k tomu, že peníze půjdou asi jedné matce, tak ona dostane celou částku, ale rozdělení by mělo být tak, jak píšu.
Takže se bude pomalu uhrazovat dlužné výživné, ale bude mu vznikat nedoplatek výživného - to by měl uhradit sám zvlášť.
Takže by sám ze své výplaty (např. pokud bude mít ČM 12.405,-kč, srážka ze mzdy 4.144,-kč a zbytek na výplatu 8.261,-kč), z částky 8.261,-kč měl zaplatit matce dětí nedoplatek 501+471 (tj. 972,-kč)?
Mám jako mzdová účetní povinnost toto mu sdělit? a případně domluvit se se zaměstnancem na zaslání jeho výplaty ponížené o nedoplatek 972 kč, tj. na účet dostane pouze 7.289 kč (8.261-972)?
V případě, že by nehradil nedoplatky běžného výživného, mám povinnost toto zjišťovat a vést evidenci?
Mockrát děkuji za vaši pomoc.
No měla byste si evidovat, co je tím splaceno, protože máte přece zadaný dluh výživného a ten se teď bude uhrazovat. To výživné si musí hlídat zaměstnanec, ale je fakt, že v tomto případě se on v tom nevyzná a nebude vědět, že ta srážka 4144 Kč není běžné výživné a část dlužného výživného, ale že je to část běžného výživného a část dlužného výživného a že se umořuje dlužné výživné, ale zároveň narůstá další dluh na běžném výživném. Já bych mu napoprvé řekla, jak to je a řekla bych mu, ať se o to u mě vždycky o každých výplatách zajímá. Vy sama nemáte povinnost ho nahánět a upozorňovat ho, že musí ještě nějaké peníze na běžné výživné doplatit.
Buď si to bude posílat sám nebo je možné sepsat dohodu o srážení toho zbytku výživného a odesílání, ale to by musela být dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Zaměstnavatel na tuto službu zaměstnanci nemusí přistoupit.
Na základě dohody je možné srážet pouze do poloviny mzdy (a existuje dvojí výklad - buď do poloviny čisté nebo do poloviny hrubé mzdy). Více srazit nelze. Ale jemu to s takovou výplatou vyjde - pokud mu nesrážíte ještě něco jiného dohodnutého, třeba obědy apod.
Mockrát děkuji za vysvětlení...nic jiného zaměstnanci nesrážíme.
Pokusím se vysvětlit zaměstnanci jeho situaci, otázka je, kdo pohlídá, že když nebude doplácet běžné výživné, že ho vlastně bude nadále dlužit. Já samozřejmě povedu evidenci dle vašeho výpočtu (viz výše). Ale jestli nedoplatky běžného výživného uhradí, to už se asi nedozvím, pokud mi sám nepřinese doklad o zaplacení.
I tak vám velice děkuji za váš čas a ochotu :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 5. 2014 9:39
Dobrý den,
moc vás prosím o kontrolu, zda je správný postup při srážení běžného a dlužného výživného.
Dle usnesení soudu (do datové schránky jsme ho obdrželi 15.5.2014, zaměstnanec u nás nastoupil 1.4.2014) - zaměstnanec dluží k 30.4.2014 na výživném na jedno dítě 12.070,-kč a od 1.5.2014 je běžné výživné ve výši 1.700,-kč. Na druhé dítě dluží k 30.4.2014 na výživném 11.358,-kč a od 1.5.2014 běžné výživné ve výši 1.600,-kč.
Pokud má zaměstnanec čistou mzdu 12.405,-Kč (HM 15.000,-kč), je nezabavitelná část mzdy ve výši 8.261,-kč (to mu pošlu na účet) a zabavitelná část mzdy ve výši 4.144,-kč ?
částku 4.144,-kč pošlu dle usnesení soudu matce dětí jako běžné výživné (1.700+1.600) a zbytek budu upisovat z dlužného výživného (tj. 4.144-3.300=844) - dle poměru výše dluhu u jednotlivých dětí.
Je tento postup správný?
Mockrát děkuji za vaše připomínky.