Rozvržení prac.doby -nepřetržitý odpočin

• (neregistrovaný)

2. 6. 2014 22:16

Dobrý den, mám prac.úvazek 0,75, 6hodinová prac doba, tj.30hod týdně. Nyní z provozních důvodů bych měla v po sobě jdoucích 3 týdnech takto:5dní po-pá 8 hod denně,další týden též po - pá 8 hod denně a k tomu ještě Neděli 12 hod směna. Následuje týden po-pá 6 hod denně a k tomu opět neděle 12 hod směna. Po té zpět ve svém režimu. Přesčasové hodiny budu vybírat náhradním volnem, resp. při kratším úvazku se vlastně ani nejedná o přesčas. Mohu odmítnout jít o víkendu do práce,pro porušení ZP o nepřetržitém volnu.
    Děkuji za cenné rady.
    Eva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 6. 2014 7:24

jasná. (neregistrovaný)

Re: Rozvržení prac.doby -nepřetržitý odp
      § 92
      (1) Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl nepřetržitý odpočinek v týdnu v trvání alespoň 35 hodin.
      Když skončíte v pátek a půjdete do práce v neděli, tak 35 hodin nepřetržitého odpočinku dodržíte, zaměstnavatel nic neporušuje.

• 3. 6. 2014 17:09

bousovka (neregistrovaný)

Re: Rozvržení prac.doby -nepřetržitý odp
      Děkuji za přesný výklad. Ještě prosím o jednu podotázku.Též se mi i stane, že půjdu v týdnu Po 12 hod, Ut 12 hod, st volno, čt 6 hod, Pá 6 hod, so volno a neděle 12 hod. Tj.48 hod za týden (oproti 30 hod ve smlouvě). Lze se bránit. Smlouva je na jednosměnný provoz, ale prac v organizaci s nepřetržitým provozem, zřejmě mi to může zaměstnavatel nařídit. Doporučujete mi, to nějak smluvně ošetřit. Takto je to pro mě značně nevýhodné (časově i finančně).
      Děkuji Eva

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).