Re: Faktury bez IČ
No přečetl jsem si to a nejsem z toho nijak chytrý. Podle toho bych do 15.000,- Kč/rok nemusel danit, ale když já normálně pracuji a dostávám měsíční mzdu. Pak bych vystavil fakturu - doklad za projektovou dokumentaci na 10.000,- Kč, tak to přece musím uvést do daň. přiznání ať chci a nebo ne. Není to tak?Omlouvám se, ale jsem starší člověk a nějaké zákony o dani z příjmu prostě nechápu. :)
Nedokáži posoudit, zda se jedná v tomto případě o příjem podle § 10 Zákona o daních z příjmů (nahodilý, jednorázový příjem), nebo o příjem podle § 7 ZDP.
Pokud by se jednalo o příjem podle § 7, pak byste byl povinen zpracovat a podat daňové přiznání a tento příjem zdanit.
Pro "Ferda145"
Pokud by se jednalo o jednorázový příjem, tak nevystavujte fakturu, ale uzavřete smlouvu "o dílo" podle § 2586 nového občanského zákoníku a následně vystavte (v případě platby v hotovosti) potvrzení o převzetí hotovosti podle smlouvy ...
Doporučuji příslušený § 2586 NOZ a následující §§ dobře prostudovat. Včetně odpovědnostích § 5 a § 2950
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 6. 2014 11:53
Dobrý den, potřeboval bych malou informaci. Můžu já jako fyzická osoba, která je normálně zaměstnancem (nemá IČ a ani nejsem nijak registrován na ŽÚ) vystavit fakturu živnostníkovi?Pokud ano je nějaký limit za rok. Děkuji za ohlasy.