Výplata mzdy na účet??

• (neregistrovaný)

3. 6. 2014 13:14

Dobrý den, už to tady bylo probíráno mnohokrát. Kdy má být mzda na účtě. Někdě je uvedeno, že má být poukázána na účet nejpozději ve výplatním termínu, někde se uvádí, že by měla být ve výplatním termínu zaměstnanci k dispozici.
    V zákoníku práce na této www stránce je uvedeno slovíčko ZAPLATIT:

Na základě dohody se zaměstnancem je zaměstnavatel povinen při výplatě mzdy nebo platu, popřípadě jiných peněžitých plnění ve prospěch zaměstnance, po provedení případných srážek ze mzdy nebo z platu podle tohoto zákona nebo zvláštního právního předpisu, Z A P L A T IT částku určenou zaměstnancem na svůj náklad a nebezpečí na jeden platební účet určený zaměstnancem, a to nejpozději v pravidelném termínu výplaty mzdy nebo platu, pokud se zaměstnancem písemně nesjedná pozdější termín.

Když jsem pročítala ZP na různých www stránkách, tak tam je zase slovíčko POUKÁZAT. Jsem z toho tedy jelen. To je slovíčkaření. Zajímalo by mne, jak to má být správně. Je ale pravdou, že kdo dostává výplatu v hotovosti, má ji ve výplatním termínu, kdo na účet, tak ten si musí počkat. Blbý je, když je výplatní termín v pátek, tak "hotovostní zaměstnanci" výplatu mají a ti druhý bohužel až v pondělí. Tedy pokud nemají stejnou banku se zaměstnavatelem. Tak trochu diskriminace.

Jak to tedy je?? Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 6. 2014 13:53

Karel IV (neregistrovaný)

Re: výplata mzdy na účet??
      Názor:
      používám mzdové předpisy a tam je uvedeno:
      Splatnost mzdy nebo platu je stanovena po výkonu práce a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, kdy právo na mzdu vzniklo (odpracovaná doba), pokud nebylo v pracovní nebo kolektivní smlouvě stanoveno jinak.
      Zásadně se provádí v hotových penězích.
      Zaměstnavatel má ze zákona povinnost vyplatit mzdu hotově nebo zaslat na své náklady a nebezpečí a to v den výplatního termínu nebo nejbližší pracovní den následující po výplatním termínu. Z tohoto důvodu je výplatní termín stanoven
      pokud je výplatní termín např: 15. - 15 by měla být mzda na účtu zaměstnance. Tudíž zaměstnavatel by ji měl zaslat o den nebo 2 dříve.

• 3. 6. 2014 15:53

Radka N. (neregistrovaný)

Re: výplata mzdy na účet??
      Tak přesně tento problém jsme zde řešili nedávno...
      Odpověď je taková, že snad někdy od roku 2012 je v zákoníku práce slovo "zaplatit" a to znamená, že mzda/plat musí být v den výplatního terminu již na účtu. Do roku 2012 slovo "poukázat" znamenalo, že peníze musely nejdéle v tento den - tedy v den výplatního termínu odejít z účtu zaměstnavatele. Paradoxní na tom ovšem je, že komentář v ZP k tomuto § už nikdo nezměnil.
      Měla jsem kvůli tomu dost zle, protože ač se opravdu snažím a úmyslně peníze samozřejmě nezdržuji, sem tam se mi nepodařily poslat dřív než až v den výplatního termínu (například když jsem dělala RZD pro 72 zaměstnanců). Nyní mám přísný zákaz porušovat zákoník práce vzhledem k odesláním peněz a to zřejmě i za cenu, že tu budu sedět nonstop... Dejte si na to pozor, ať nemáte zbytečný problém, dnešní doba se s nikým nemaže:-/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).