Propůjčení zaměstnanců jiné firmě-fa

• (neregistrovaný)

4. 6. 2014 21:18

Dobrý den všem, prosím o radu, jak popsat na faktuře, když jsem 2 zaměstnance poslala v době, kdy jsme sami neměli moc práce, do jiné firmy, dohodnutá částka byla na 220 Kč na hodinu, plat zaměstnanci samozřejmě běžel u nás, no a teď chci vystavit fakturu té firmě, které jsem zaměstnance poslala, ale vůbec netuším co napsat, představuju si něco jako "práce zaměstnance u firmy........, na adrese.....2 osoby x 40 hodin, celkem 80 hodin" no ale zdá se mi to takové hloupé, není lepší formulace? Zaměstnanci tam vyráběli bedny, ale popis práce tam psát nechci, jelikož děláme zahrady a zaměstnanci byli ve firmě zámečnické, tak to chce majitel té zámečnické firmy napsat nějak takto, aby to nebylo divné. Prosím za jakoukoliv radu, předem děkuji. Anna

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2014 10:02

pája

Re: Propůjčení zaměstnanců jiné firmě-fa
      pokud šlo o dočasné přidělení dle § 43a ZP, tak lze fakturovat jen náklady, nikoliv nějakou další úplatu, viz komentář k §, nevím, zda vaše částka jsou pouze náklady

• 5. 6. 2014 10:22

alen1 (neregistrovaný)

Nutná smlouva o dočasném přidělení zaměstnanců, souhlas zaměstnance a přefakturovat lze pouze náklady na mzdy vč. odvodů, případně dle dohody cestovné, stravné.
      Je na to na stránkách daňové správy KOOV, nemám čas jej teď hledat.

• 5. 6. 2014 11:58

m. (neregistrovaný)

Protože nešlo o přeložení dle ZP (předpokládám vyšší mzda + odvody než si vydělají), tak pozor, do faktury patří DPH.
      Taky na stránkách mfcr.cz.
      Pokud by to bylo fakturováno jen do výše skutečných nákladů, mohlo by to být jako refundace bez DPH.

• 5. 6. 2014 12:48

alen1 (neregistrovaný)

Vyšší mzda a odvody nejsou přeci problém.
      Záleží na tom, jak se v rámci dohody o přidělení ujednalo.
      §43a
      viz 6) Pracovní a mzdové nebo platové podmínky zaměstnance dočasně přiděleného k jinému zaměstnavateli nesmějí být horší, než jsou nebo by byly podmínky srovnatelného zaměstnance zaměstnavatele, k němuž je zaměstnanec dočasně přidělen.
      A jak to ošetřil v rámci dohody i "právní" zaměstnavatel.
      Jinak přeložení a dočasné přidělení zaměstnance není totéž.

• 5. 6. 2014 22:39

Ana (neregistrovaný)

Chjo, tak teď tomu nerozumím vůbec, každopádně děkuji za reakce...Co jsem z toho pochopila, nemůžu poslat své zaměstnance pracovat do jiné firmy? Pro mě to je zakázka, mám dohodnutou částku za hodinu za svého zaměstnance, platím ho já, takže ve finále vystavím fakturu té firmě za hodiny, co ten zaměstnanec tam strávil + samozřejmě dph. Mzda zaměstnance běží u mě + soc. a zdrav. Nebo přemýšlím špatně a je to složitější......

• 6. 6. 2014 8:28

m. (neregistrovaný)

Paní Alen, chtěla jsem to přiblížit tázající se, samozřejmě řeším dočasné přidělení dle ZP. Bylo k tomu stanovisko komory daňových poradců se závěrem,
      který převzalo mf, je, že v případě odměny vyšší než jsou mzdové náklady je nutno fakturovat DPH, přestože jde o dočasné přidělení.
      Měla jsem tento případ, proto jsem se tím dost zabývala.

• 6. 6. 2014 9:01

alen1 (neregistrovaný)

Ale my se nebavíme o přirážce ke mzdovým nákladům,
      ZP jasně stanovuje, že pracovní podmínky a odměňování nesmí být horší, tedy může být lepší (více peněz). Pokud to právní zaměstnavatel "umí" ošetřit zákonně, že přidělení zaměstnanci mají vyšší mzdu (např. o odměny), pak nevidím problém.
      ------ z KOOV-----
      ustanovení odst. 5 a 6 stanoví povinnost zaměstnavatele odměňovat přiděleného zaměstnance stejně nebo i lépe než zaměstnance konající tutéž nebo obdobnou práci u dočasného zaměstnavatele, i když se způsob odměňování liší, stejné ustanovení platí pro pracovní podmínky zaměstnance. (V praxi tedy může nastat komplikovaná situace, že právní zaměstnavatel, který mzdu zaměstnanci vyplácí, by měl tuto skutečnost zohlednit v poskytované odměně. Na přiděleného zaměstnance se vztahuje kolektivní smlouva platná u jeho právního zaměstnavatele. S ohledem na uvedené by měly být otázky odměňování a pracovních podmínek s přiděleným zaměstnancem jednoznačně sjednány v dohodě o dočasném přidělení.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).