Re: GFŘ D-6 krácení koeficientem a DPH
Dobrý den,
dovolte mi reagovat na Váš dotaz. Z mého pohledu jsou možnosti obě možné.
Pokyn GFŘ D-6 k 24 odst. 2 v bodě 6. je dosti schizofrenní , protože hovoří v bodě 5., že neuplatněné DPH je nákladem - což je samozřejmě 548, ale v poslední větě je napsáno, je daň z přidané hodnoty je vždy součástí PC, nemá-li plátce nárok na odpočet DPH, ale v dostupných výkladech je, že se toto týká § 75.
Kdyby účetní jednotka účtovala neuplatněné DPH do PC majetku, tak by bylo prakticky nemožné provést úpravu odpočtu z pohledu §78-78d, protože by neuplatněné DPH tvořilo součást ceny pořízení a z té by se vycházelo pro odpisy a samozřejmě při zařazení by se vycházelo z koef. zálohové, ale mělo by se vycházet z ceny vypořádávacího, což byl také velký problém, protože by účetní jednotka nemohla v průběhu roku majetek zařadit a odpisovat, protože by neznala skutečnou cenu...
Z tohoto důvodu zastávám stanovisko, že neuplatněné DPH § 76 patří na účet 548.
PS: Je to pouze můj subjektivní názor, ale sdílí ho většina odborné veřejnosti.
N.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 6. 2014 9:19
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda neuplatněné DPH z titulu krácení § 76 vstupuje do PC majetku nebo je daňovým výdajem a účtuje se na 548?
Díky Rita