GFŘ D-6 krácení koeficientem a DPH

• (neregistrovaný)

5. 6. 2014 9:19

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda neuplatněné DPH z titulu krácení § 76 vstupuje do PC majetku nebo je daňovým výdajem a účtuje se na 548?

Díky Rita

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2014 10:02

alli (neregistrovaný)

Re: GFŘ D-6 krácení koeficientem a DPH
      záleží na tom, zda se vztahuje k majetku nebo nákladům

• 5. 6. 2014 10:27

Nordpower (neregistrovaný)

Re: GFŘ D-6 krácení koeficientem a DPH
      Dobrý den,

dovolte mi reagovat na Váš dotaz. Z mého pohledu jsou možnosti obě možné.

Pokyn GFŘ D-6 k 24 odst. 2 v bodě 6. je dosti schizofrenní , protože hovoří v bodě 5., že neuplatněné DPH je nákladem - což je samozřejmě 548, ale v poslední větě je napsáno, je daň z přidané hodnoty je vždy součástí PC, nemá-li plátce nárok na odpočet DPH, ale v dostupných výkladech je, že se toto týká § 75.

Kdyby účetní jednotka účtovala neuplatněné DPH do PC majetku, tak by bylo prakticky nemožné provést úpravu odpočtu z pohledu §78-78d, protože by neuplatněné DPH tvořilo součást ceny pořízení a z té by se vycházelo pro odpisy a samozřejmě při zařazení by se vycházelo z koef. zálohové, ale mělo by se vycházet z ceny vypořádávacího, což byl také velký problém, protože by účetní jednotka nemohla v průběhu roku majetek zařadit a odpisovat, protože by neznala skutečnou cenu...

Z tohoto důvodu zastávám stanovisko, že neuplatněné DPH § 76 patří na účet 548.

PS: Je to pouze můj subjektivní názor, ale sdílí ho většina odborné veřejnosti.

N.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).