Ukončení smlouvy - plyn, el.

• (neregistrovaný)

5. 6. 2014 11:06

Dobrý den,
    prosím o pomoc se sepsáním výpovědi u smlouvy uzavřené na dobu určitou se "šmejdy" na dodávku elektřiny a plynu. Snažím se pomoci starým rodičům, kteří nás neposlechli a tuto smlouvu i přes náš dřívější zákaz podepsali.

Je možné napsat platnou výpověď jen obecně, bez přesného data ukončení? Něco jako: Tímto trvám na ukončení smlouvy č. .... dnem uplynutí doby, na kterou byla smlouva uzavřena.
    Protože kdy uplyne doba, na kterou je smlouva uzavřena nelze zjistit a ve VOP je pouze: "Zákazník je oprávněn ukončit Smlouvu, resp. Smlouva končí bez jakéhokoliv poplatku uplynutím doby, na kterou je tato Smlouva uzavřena a pokud je Smlouva uzavřena na dobu určitou a Zákazník ve lhůtě nejpozději 3 kalendářních měsíce před uplynutím doby, na kterou byla uzavřena, neoznámí písemně Dodavateli, že trvá na jejím ukončení, Smlouva se automaticky prodlužuje."

Na odstoupení od smlouvy v zákonné lhůtě 30 dnů od podpisu rámcové smlouvy v domácnosti je již pozdě. Splatný závazek po lhůtě splatnosti tam také není a k oznámení o zdražení ceny dodávek také nedošlo.
    Děkuji za odpověď a váš vynaložený čas.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2014 11:32

Katka2 (neregistrovaný)

Re: ukončení smlouvy - plyn, el.
      Já bych to tak napsala, ale u šmejdů jeden nikdy neví. Ale už jsou na to bezplatné poradny, stačí gůglovat.

• 5. 6. 2014 11:54

Daniela K. (neregistrovaný)

Děkuji, to už jsem zkoušela a odpovědi nebyly jednoznačné a také na jejich zákaznické lince, kde jsem se nedověděla vůbec nic, jen naučené odpovědi o ničem. Za neoprávněně ukončenou smlouvu je účtován vysoký smluvní poplatek za každé odběrné místo.

• 5. 6. 2014 12:00

all (neregistrovaný)

Obávám se, že vám nezbude nic jiného, než si najmout právníka, protože myslím, že sami nemáte moc šancí z toho vyváznout tak, aby to nestálo víc, než je nezbytně nutné.

• 5. 6. 2014 22:03

EvaP (neregistrovaný)

také jsem toto v roce 2012 řešila za prarodiče... odstoupili jsme od smlouvy v souladu se zákonem o podporovaných zdrojích energie sb. 165/2012, §57 odst. 6 (....."uzavřen mimo prostory obvyklé k odnikání držitele licence, písemně odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce ve lhůtě do 5 dnů před ZAHÁJENÍM dodávky elektřiny nebo plynu. Lhůta k uplatnění práva na odstoupení je zachována, pokud bylo odstoupení od smlouvy psemně odesláno před uplynutím této lhůty") - jen si zjistěte, zda se tento zákon letos nějak nezměnil
      Prarodiče měli mít zahájenu dodávku plynu a elektřiny v září 2012 a mi jsme zaslali odstoupení od smlouvy v srpnu, bez sankcí...
      Jo a ještě nezapomeňte napsat i odběrná čísla a že také odvoláváte plné moci, které jste udělili...

• 6. 6. 2014 10:04

Daniela K. (neregistrovaný)

Děkuji. O této možnosti vím, ale bohužel toto ustanovení zákona nelze v případě rodičů použít. Dodávka el. a plynu byla již zahájena. Obdobně ke smlouvám není splatný závazek po lhůtě splatnosti ani oznámení o zdražení ceny dodávek. Děkuji Vám za Vaši snahu a ochotu dobře mi poradit. Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).