Re: chyba v zaúčtování majetku
Kdy byl vozidlu přidělen technický průkaz?
Víc by se mi líbilo účtování 042/426 a 022/042
Uplatnili jste celý odpočet DPH? Kdy jste uvedli do daňového přiznání k DPH pořízení majetku do řádku 47?
O dalším osudu účtu 426 rozhodne valná hromada. Částka tam může zůstat, nebo (na základě rozhodnutí VH) může být přeúčtována.
>>Dobrý večer, poradí mi prosím někdo,
>>mám problém s koupeným autem v r.2013, které bylo
>>koupené na rozvozy, ale kvůli zrušení smlouvy ihned
>>dáno
>>do autobazaru k prodeji.
>>Zaúčtováno na 504. Na konci roku to nebylo převedeno
>>na účet 132 zboží ani dáno do majetku, zůstalo to v
>>nákladech. Teď v letošním roce se na to přišlo.
>>Nejprve
>>se mělo auto prodat, ale vedení auto přihlásilo na
>>dopr.ins. a jezdí pro firmu. Jedná se mi o to, jak to
>>mám
>>zaúčtovat. Přes interní doklady 132/426 na jiný
>>výsledek hospodaření, pak 042/132 pořízení a 021/042
>>dáno do
>>majetku. Začne se v letošním roce odepisovat. Prosím
>>moc o kontrolu, co s tím. Děkuji
>
>Kdy byl vozidlu přidělen technický průkaz?
>Víc by se mi líbilo účtování 042/426 a 022/042
>Uplatnili jste celý odpočet DPH? Kdy jste uvedli do
>daňového přiznání k DPH pořízení majetku do řádku 47?
>O dalším osudu účtu 426 rozhodne valná hromada. Částka
>tam může zůstat, nebo (na základě rozhodnutí VH) může
>být přeúčtována.
Mockrát děkuji za odpověď
>Při koupi auta byl uplatněn odpočet DPH a bylo zaúčtováno 504, DPH 343/321. Na řádek DPH 47 nebylo uvedeno, protože se neúčtovalo na majetek, když se auto koupilo a kvůli zrušení smlouvy bylo dáno ihned do autobazaru. Mám tedy naúčtovat na majetek a začít letos odepisovat. Přes zboží 132 vůbec tedy neúčtovat.
Na jednu stranu je to pro neúčtovat přes zboží v případě, že nejste prodejce vozidel. Na druhou stranu účtovat přes zboží, protože jste se k tomuto vozidlu jako ke zboží chovali, neplatili jste pravděpodobně po dobu, kdy bylo vozidlo v autobazaru silniční daň a nezačali jste ho odepisovat.
Vezměme skutečnost
* nákup vozidla - v okamžiku převzetí jste již věděli, že ho prodáte, takže 504 / 321 (vynechám teď pro přehlednost DPH)
* vozidlo neprodané v roce 2013 - přeúčtování k 31.12.2013 132/504
Toto účtování nebylo v roce 2013 provedeno, v účetnictví roku 2014 k datu zjištění chyby bych zaúčtovala 132/426 a v návaznosti na zjištění chyby bych podala dodatečné daňové přiznání
- k datu obdržení velkého technického průkazu
* rozhodnutí o přeřazení ze zboží do majetku společnosti 022/132
* začátek účetního odepisování 551/082
* zápis hodnoty vozidla (základu pro DPH) do řádku 47 přiznání k DPH
Ještě si dohlídejte tu silniční daň
Dobrý den,
právě že auto bylo přihlášeno ke konci května. Silniční daň - do přiznání auto napíši, ale neplatí se nic, jezdí na plyn, patří do osvobozených. Akorát nevím, jak to DPH dostanu do řádku 47, když odpočet byl už při koupi v r.2013. Samozřejmě že musím ještě udělat dodatečné přiznání k dani z příjmu PO.
Mockrtát děkuji za ochotu, cením si Vašich rad, děkuji hezký slunečný den.
Do řádku 47 přiznání k DPH se částka uvádí v okamžiku, kdy vložíte vozidlo do dlouhodobého majetku firmy.
Např. koupíte 12/2013 úplně nové vozidlo, velký technický průkaz dostanete až v 01/2014 a až k tomuto datu vložíte vozidlo do dl.odepisovaného majetku - a uvedete v řádku 47
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 6. 2014 21:08
Dobrý večer, poradí mi prosím někdo,
mám problém s koupeným autem v r.2013, které bylo koupené na rozvozy, ale kvůli zrušení smlouvy ihned dáno do autobazaru k prodeji.
Zaúčtováno na 504. Na konci roku to nebylo převedeno na účet 132 zboží ani dáno do majetku, zůstalo to v nákladech. Teď v letošním roce se na to přišlo. Nejprve se mělo auto prodat, ale vedení auto přihlásilo na dopr.ins. a jezdí pro firmu. Jedná se mi o to, jak to mám zaúčtovat. Přes interní doklady 132/426 na jiný výsledek hospodaření, pak 042/132 pořízení a 021/042 dáno do majetku. Začne se v letošním roce odepisovat. Prosím moc o kontrolu, co s tím. Děkuji