Re: Prohlášení poplatníka daně z příjmů
Jde-li o pracovní poměry ( nikoli o dohody o PP), "výhodnější " je
podepsat tam, kde je nižší úvazek. Současně však nesmíte podepsat v jednom měsíci u obou. Při souběhu zálohových daní ,resp. při nepodepsaném prohlášení máte pak povinnost podat DP.( vyžádáte si od všech těchto zaměstnavatelů potvrzení o příjmech a zálohách na daň).
Protože předpokládám, že za úvazek 0,1 má méně než za úvazek 1, i když vy máte pravdu, že záleží na výši příjmu - není to pravidlo, záleží co dělá.
Děkuji za rady.:)
U obou zaměstnavatelů mám přibližně stejně vysoký plat. Tzn. u "A" od června desetinový než u "B". Z vašich reakcí je tedy pro mne lepší mít stále podepsáno u "A". Mohu se zeptat na důvod? Nikdy jsem tuto problematiku neřešil a v této oblasti jsem absolutně „nepolíben“.
Předpokládám, že pro zaměstnavatele "A" bude výhodnější, abych podepsal u "B", už jenom z toho titulu, že na mě tlačí ohledně provedení změny.
Děkuji za odpověď.
Příklad (uváděná mzda hrubého)
mzda 1.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 201,-
mzda 1.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 0
mzda 2.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 402,-
mzda 2.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 0
mzda 10.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 2.010,-
mzda 10.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 0
mzda 20.tis.Kč, daně bez podepsaného prohlášení 4.020,-
mzda 20.tis.Kč, daně s podepsaným prohlášením 1.950,-
Po konci roku se to vyrovná v daňovém přiznání, jde o to, zda chcete nyní platit u vyššího výdělku vyšší daně nebo uplatnit slevu na poplatníka a platit nižší daně
Z odpovědi mi vyplývá, že bude lepší podepsat prohlášení u „B“, poněvadž pak budu platit daně 1.950 a ne 4.020 Kč (tj. bez podepsaného prohlášení). Ten plat se téměř shoduje.
Potom mě zaujala ještě věta „Po konci roku se to vyrovná v daňovém přiznání…“, ze které plyne, že je vlastně jedno, kde prohlášení podepíšu, poněvadž budu na tom po daňovém přiznání stejně, je to tak?
Ano, po konci roku požádáte oba zaměstnavatele o vystavení Potvrzení o zdanitelných příjmech, na základě kterých si zpracujete a podáte daňové přiznání za rok 2014
Sama bych, jak jsem již psala, upřednostnila mít více peněz (podepsat Prohlášení u vyššího výdělku) a platit menší daně průběžně, než dostat přeplatek na dani až příští rok v dubnu.
V případě, že máte souběžně zaměstnavatele (pracovní poměr, DPČ, DOPP nad 10tis.Kč/mesíc), jste povinen zpracovat a podat daňové přiznání.
Nepoznáme z Vašeho dotazu, kde je pro Vás nyní výhodné Prohlášení podepsat. Na úvazku nezáleží, ale na penězích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 6. 2014 16:24
Dobrý den,
od ledna 2014 jsem pracoval pro firmu „A“ na plný úvazek, od března do května na poloviční úvazek a od června do prosince budu zaměstnán na úvazek 0,1. U této firmy jsem v lednu podepsal „Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob…“
Od března jsem zároveň začal pracovat pro firmu „B“, kde jsem měl do května úvazek 0,6 a od června mám úvazek 1,0.
Chtěl jsem se zeptat, zda je možné od června mít podepsané „Prohlášení poplatníka“ u firmy „B“ a zda je pro mě toto rozhodnutí výhodné?
Děkuji za odpověď.