Kontrola ossz + zákon o obch.spol.

• (neregistrovaný)

10. 6. 2014 16:46

Dobrý den,

čeká nás první kontrola na ossz. Je to i moje první kontrola a nevím, jak taková kontrola probíhá. Byl nám zaslán seznam, který chtějí kontrolovat. Vše jsem si připravila, ale netuším, zda má být každý papír podepsán s razítkem.

Dále jsem se chtěla pozeptat. Jsme akciovka, od 1.1.14 je v platnosti zákon o obchodních korporací, tudíž bychom si měli nechat u notáře opravit notářský zápis, který vznik při vzniku společnosti? Nevíte přesně, co se tam má měnit?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 6. 2014 16:52

alen1 (neregistrovaný)

Re: kontrola ossz + zákon o obch.spol.
      Ohledně zakladatelských dokumentů a jejich změny si prohledejte BC diskuzi, je tam poměrně dost k tomuto tématu.
      Asi bych vám doporučila obrátit se na odborníky, protože z toho, jak se ptáte, je zřejmé, že se v tom vůbec neorientujete.

• 10. 6. 2014 17:03

olive (neregistrovaný)

Dobrý den. To máte pravdu, bohužel. S manželem jsme založili firmu, on je i jedním zaměstnancem a já se snažím dělat účetnictví - s občasnou pomocí daň. účetní poradkyně. Bohužel ač se snažím dělat vše poctivě a hledám vše nové a potřebné, tak občas to nezvládám. Děkuji. Zkusím se podívat do dalších diskuzí.

• 10. 6. 2014 18:55

inzinyrka (neregistrovaný)

Dobrý den, princip kontroly z OSSZ je ten, že 3 roky posíláte přehledy, evidenční listy a přílohy k žádostem o nemocenské a správa jednou za čas zkontroluje, jestli v dokladech (účet 331, 521, 336, 366) máte totéž, co jste vykázali na přehledech a ostatních dokladech pro OSSZ. Kontrolují se pracovní smlouvy a ostatní druhy pracovně-právních vztahů z hlediska přihlášení k pojištění, správnost a včasnost vystavení ELDP, správnost výpočtu náhrad mzdy při nemoci... Nachystejte si roční mzdové listy, rekapitulace mezd, nákladové účty mezd, případně výpočet dávek. Mohou chtít i seznam statutářů vedený měsíčně a seznam měsíců, za které společnost neodvedla pojistné - povinnost vést tento seznam trvala od 1.7.2002 do 31.12.2013. Pokud se chcete zeptat podrobněji, napište mi na inzinyrka@seznam.cz.

• 10. 6. 2014 20:36

Olive (neregistrovaný)

Dobrý den, vše výše uvedené (až na měsíční seznam statutářů) - nikdo nic nepobírá, nic za ně neplatíme .. může to takhle být, nebo se to i tak musí nějak tisknout s nulovou částkou atd. Jinak bych měla mít všechno. Bohužel jsem opravdu laik a samouk. No zítra uvidíme, snad bude vše OK. I tak Vám moc děkuji za pomoc a ochotu a přeji krásné dny.

• 10. 6. 2014 22:10

inzinyrka (neregistrovaný)

Seznam může vypadat úplně jednoduše: tabulka na každý rok s hlavičkou, 12 řádky ("veden měsíčně") a v hlavičce jméno a funkce statutárů, datum narození, od kdy (a do kdy) ve funkci, zda dluží - nedluží pojistné; pokud se během roku nic z uvedeného nemění, stačí v jednotlivých měsících muří nohy. Seznam nelze nahradit výpisem z obch. rejstříku. Vedení seznamu je dáno ustanovením § 37 odst. 1 písm. h) zákona č. 582/1991 Sb.

• 11. 6. 2014 7:30

DM (neregistrovaný)

V klidu se vypravte na kontrolu s tím co máte, hned na začátek řekněte, že to absolvujete poprvé a pokud bude něco chybět, tak se s paní domluvíte, že dodáte, případně doplníte na místě. Chodím na kontroly za 3 firmy ...na stejnou sociálku a každá pracovnice to chce jinak ....a kontroluje jiné věci ... každá má svůj systém ...a zmíněný seznam jsem vyplnila na místě do formuláře, který mi paní dala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).