Začátečník - daňové a nedaňové náklady

• (neregistrovaný)

11. 6. 2014 7:35

Dobrý den,
    četla jsem historii na tomto portále a mám na téma daňové a nedaňové náklady spoustu nejasností.
    Nevím, zda uvažuji a v jednotlivých situacích postupuji správně. Za jakoukoliv reakci budu vděčná.

Budu účtovat v SW POHODA, kdy datum odpočtu se projevuje ve výstupu pro podklady k DPH a datum účetního případu do úč. deníku. S DHP nemám problém, spíše mě trápí daň z příjmů.

1. Pokud 6/2014 dostanu fakturu např. za službu s datem vystavení a DUZP 12/2013 a daň z příjmu je uzavřená, pro mě tzn.: odpočet dph 6/2014 a účtuji na 518 nedaňově? Nebo musím řešit dodatečným přiznáním. To ještě chápu.

2. Ale pokud mi přijde faktura za službu v 1/2015 s datem vystavení 1/2015 ale DUZP 12/2014: Odvod DPH 1/2015 a datum účetního případu 12/2014? tedy je to daňový náklad? Tady si nejsem jistá, kdy vzniká náklad, jestli v lednu nebo v prosinci …

3. Co když v lednové pokladně bude proplacen paragon za prosinec? Je to nedaňový náklad. Ale když do SW zadám datum účetního případu prosinec, bude o tak v pořádku a tím pádem je daňový?

Jsou to určitě hloupé otázky ale prosím za jakékoliv vyjádření
    Děkuji a hezký den

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).