Re: Výpověď po ukončení mateř.dovolené
Rozumím vám, ale nechápu proč jste jí tedy nezrušili pracovní poměr ve zkušební době.
Jinak - okamžitá výpověď neexistuje.
Pokud byste pracovní poměr zrušili okamžitě troufám si tvrdit, že u soudu byste prohráli, protože sice ji kontaktovat nejste povinni , ale bere se to tak, že automaticky začala čerpat RD, a to tzv. konkludentně do 3 let věku dítěte. Dřívější nástup z RD nejste povinni umožnit.
Navíc, není ještě pořád ve zkušební době ?
Tak to je i na mne moc. Já myslela, že si zde z dobré vůle radí lidé z jedné branže. Již dávno tomu, kdy zákony platily několik let, dnes se mění takřka ze dne na den a všechny změny pochytat je někdy nadlidský úkol. Vy jste pravděpodobně všeznalý a neomylný.
>>>Dobrý den, zaměstnankyni dnes končí mateřská dovolená
>>>- zatím nepožádala o 1/čerpání řádné dovolené nebo
>>>2/
>>>rodičovskou dovolenou od zítřka 13.6.
>>>Takže logicky by měla zítra nastoupit do práce -
>>>jestliže nenastoupí a nedoručí dnes některou z
>>>žádostí, tak
>>>z důvodu neomluvené absence ji můžeme dát okamžitou
>>>výpověď dle ZP par.52 odst. g ?
>>
>>
>>Můžete všechno, co vás napadne, nebo co umíte,
>>následky si přičtete sami. jeden žasne, jací
>>odborníci
>>rozhodují o bytí či nebytí zaměstnanců.
Slušně jsem se zeptala,tak nechápu vaši nemístnou poznámku. Každému zaměstnanci se snažím pomoci i nad rámec svých povinností /převzala jsem mzdovou agendu v dost ubohém stavu a stále něco dávám do pořádku... jeden zaměstnanec takhle dostal na manželku a děti cca 50 000,- díky mne od FÚ, takže nejsem tyran ani nelida. Dotaz je na zaměstnankyni, která byla vyškolena za 30 000,- Kč a my jsme pro ni byli pouze nástroj, jak mít alespoň nemocenskou, protože byla do té doby na ˇUP bez podpory. A věřte, že takhle "vychytralých " mladých žen je teď dost a dost. Tady platí jediné pravidlo - jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. A u ní nehnu navíc ani prstem. Ale i tak vám děkuji :-) Odcházím
>Tak to je i na mne moc. Já myslela, že si zde z dobré
>vůle radí lidé z jedné branže. Již dávno tomu, kdy
>zákony platily několik let, dnes se mění takřka ze dne na
>den a všechny změny pochytat je někdy nadlidský úkol.
>Vy jste pravděpodobně všeznalý a neomylný.
>
>Slušně jsem se zeptala,tak nechápu vaši nemístnou
>poznámku. Každému zaměstnanci se snažím pomoci i nad rámec
>svých povinností
když na to nemáte znalosti a vědomosti a zkušenosti, tak se od toho držte dále, to je jedině sdprávné řešení.
/převzala jsem mzdovou agendu v dost
>ubohém stavu a stále něco dávám do pořádku... jeden
>zaměstnanec takhle dostal na manželku a děti cca 50
>000,- díky mne od FÚ, takže nejsem tyran ani nelida. Dotaz
>je na zaměstnankyni, která byla vyškolena za 30 000,-
>Kč a my jsme pro ni byli pouze nástroj, jak mít
>alespoň nemocenskou, protože byla do té doby na ˇUP bez
>podpory. A věřte, že takhle "vychytralých " mladých žen je
>teď dost a dost. Tady platí jediné pravidlo - jak se
>do lesa volá, tak se z něho ozývá. A u ní nehnu navíc
>ani prstem. Ale i tak vám děkuji :-) Odcházím
>>Tak to je i na mne moc. Já myslela, že si zde z dobré
>>vůle radí lidé z jedné branže. Již dávno tomu, kdy
>>zákony platily několik let, dnes se mění takřka ze dne
>>na
>>den a všechny změny pochytat je někdy nadlidský úkol.
>>Vy jste pravděpodobně všeznalý a neomylný.
Pokud tomu dobře rozumím, tak jste ji vzali do zaměstnání, předpokládám se zkušební dobou. Za dva dny po nástupu onemocněla a z nemoci přešla na MD. Takže zkušební doba ještě není pryč, ta jí stále trvá a vy jste jí mohli hned když onemocněla, po uplynutí prvních 2 týdnů nemoci (nebo 3 týdnů, pokud to bylo loni) zrušit pracovní poměr ve zkušební době. Což můžete udělat i teď - tj. zrušit jí pracovní poměr ve zkušební době.
Já jsem to pochopila tak, že zaměstnankyně 3 měsíce zkušební doby sekala dobrotu, chodila do práce, a 2 dny po skončení zkušební doby "onemocněla". V tom případě už se jí tak lehko nezbaví. To, že zaměstnankyně nepožádala o rodičovskou dovoleno není důvodem pro zrušení prac.poměru, ať už okamžité či výpovědí.
Aha, teď jsem si teprve přečetla, co píšete výše - že 2 dny po uplynutí zkušební doby onemocněla. Zkušební doba se prodlužuje i o dny nepřítomnosti, tzn. i o dny dovolené - neměla náhodou nějakou dovolenou, netrvá přece jen ještě ta zkušební doba? Pokud už je zkušebka opravdu pryč, tak okamžité zrušení proto, že nepožádala o rodičovskou dovolenou, ani nezkoušejte. Domnívám se, že byste prohráli. Zjednodušeně - pokud nepožádala o rodičovskou dovolenou a zkrátka zůstává doma, nahlíží se na to tak, jakože má vůli být na rodičovské, jako že požádala o ten nejzazší termín (tj. do 3 let dítěte).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 6. 2014 11:31
Dobrý den, zaměstnankyni dnes končí mateřská dovolená - zatím nepožádala o 1/čerpání řádné dovolené nebo 2/ rodičovskou dovolenou od zítřka 13.6.
Takže logicky by měla zítra nastoupit do práce - jestliže nenastoupí a nedoručí dnes některou z žádostí, tak z důvodu neomluvené absence ji můžeme dát okamžitou výpověď dle ZP par.52 odst. g ?
Někdo může namítnout,že ji mám zavolat - každému bych v tomto případě zavolala,ale tato zaměstnankyně nastoupila do práce/jak bylo později zjištěno/ z úmyslem dva dny po zkušební lhůtě "onemocnět" a pak otěhotnět a tak mít alespoň nějaký příjem do nástupu na MD.