Re: PN prac. úraz a následná PN
Pokud máte uznaný pracovní úraz pak vám může být celkem jedno, kolik dostanete zaplacenou nemocenskou. Domluvte se zeměstnavatelem, aby odškodnění prac. úrazu (náhradu za ztrátu na výdělku) prováděl každý měsíc. Na to máte ze zákona právo. Takže každý měsíc dostanete zaplacenou nemocenskou + doplatek do mzdy, kterou byste obdržela nebýt prac. úrazu.
Aha, tak to jsem netušila, zkusím o to požádat. A kamarádka mi poradila, ať jdu ještě do práce, že když odpracuju alespoň něco, tak budu mít nemocenskou "lepší" než kdybych nastoupila hned na další? Že prý budu brát hrozně nízké dávky, protože se mi příjmy budou dělit všemi kalendářními dny.... Vůbec z toho nejsem moudrá. Radši bych byla zdravá a chodila do práce :-(
Tak to, co vám poradila kamarádka je nesmysl, protože dny nemoci jsou ve vyloučené době. Ale nemocenskou si přece nemůžete plánovat. Nemocenskou vám napíše lékař pokud budete nemocná (tím nemyslím plánovanou operaci).
kamarádka vám dobře poradila :-)
za prve, pokud vám bude plynout neschopenka na pracovní úraz, dostanete náhradu mzdy za ušlý výdělek....to z klasické neschopenky nedostanete
dále, pokud nastoupíte na novou neschopenku, zase bude brát prvních 14 dní náhradu mzdy za pracovní dny, kde jsou první 3 pracovní dny zadarmo od 15. dne se vám teprve platí za dny kalendářní
Pokud to chápu dobře, na konci července budete mít ukončenou neschopenku. Pak byste si nechala vystavit novou neschopenku (na jinou nemoc) a říjnu byste nastoupila na operaci. Tak to je pro vás rozhodně lepší jít pracovat, protože druhá neschopenka nebude z důvodu prac. úrazu, takže bet nároku na doplatek. A určitě vyděláte více, než co by vám vyplatila OSSZ za nemoc.
Nemocenská se Vám v vždy vypočítá ze součtu výdělků v rozhodném období, tzn. sečtou se výdělky 12 měsíců, které předchází měsíci, ve kterém neschopnost začala. Tento součet výdělků se podělí kalendářními dny v tomtéž období, od kterých jsou nejprve odečteny vyloučené dny (tzn. dny nemocí, ošetřovačky, neplaceného volna...). Vyjde nějaký průměr na den a z něho se dalším postupem vypočítá denní dávka nemocenské.
Takže když budete mít tu druhou neschopenku od října, bude rozhodné období říjen 2013 až září 2014.
každopádně po ukončení nynejší nemoci - pracovní úraz - byste měla dostat náhradu za ztrátu na výdělku - tzn. rozdíl mezi průměrným výdělkem, který byste měla, kdyby jste pracovala a vyplacenou nemocenskou, a to od pojišťovny...o to se stará zaměstnavatel ...to je náhrada, o které psala Jasná, že vám ji mohli vyplácet měsíčně
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 6. 2014 11:32
Dobrý den, může mi někdo poradit, co bude "lepší"? Jsem od listopadu v PN z hlediska pracovního úrazu. Určitě do konce července budu doma. V říjnu mám plánovanou operaci. V jaké výši budu brát nemocenskou, když bych ještě odpracovala nějaké dny před nástupem na operaci. A v jaké výši by byla dávka,kdybych si nechala ukončit tu neschopenku s pracovním úrazem a hned další den bych nastoupila na jinou neschopenku? Budu brát stejné peníze,jako předchozí? Díky za rady, nejsem na tom finančně moc dobře, tak bych nerada zůstala doma za 5000 :-(