Re: dohoda o provedení práce
určitě podepsat. Slevu na popl.sice neuplatní, když je důchodce, ale mohl by eventuálně uplatnit ŽP,PP,...
Záleží na tom, zda již má někde ve stejném měsíci podepsané prohlášení. Pokud má podepsané jinde, nemůže podepsat u vás a bude srážková daň. Pokud jinde nemá podepsané a podepíše u vás a nebyl 1.1.2014 starobní důchodce, pak může uplatnit slevu na poplatníka. Pokud k 1.1.2014 byl starobní důchodce pak sice nemůže uplatnit slevu na poplatníka, ale může v příštím roce v RZD nebo daňovém přiznání uplatnit např. životní pojištění, penzijní připojištění, slevu na manželku, úroky z úvěru nebo dary. Takže je pro něj výhodnější podepsat prohlášení.
Samozřejmě, že si sám může podat daňové přiznání. Spíše jsem se zamyslela nad tím, zde mu bude mohl zaměstnavatel provést RZD se srážkovou dani. Domnívám se, že ne. Ale jak jsem psala, ještě jsem tuto problematiku nestudovala. Pokud již má někdo nastudováno, prosím, podělte se o vědomosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 6. 2014 9:09
Dobrý den,
když mám dohodu o provedení práce ve výši 8600 Kč, tak platím srážkovou daň 15% a sociální a zdrav. pojištění neodvádím?
Nebo se platí zálohová?
Děkuji