Re: Přefakturace a DPH
Více možností:
1) uplatníte DPH a přefakturujete s DPH
2) neuplatníte DPH, pak přefakturace bez DPH (nevýhodné)
3) za sebe uplatníte DPH a část DPH neuplatníte a přefakturujete bez DPH
(bez DPH = v ceně vč. DPH)
Pokud je podnájemce plátce DPH je nejjednodušší ad 1) DPH na Vstupu i Výstupu.
Podnájemce můžete účtovat přes 3.., ale dle mě je lepší účtovat přes 5.. a 6.. = pak při nezaplacení podnájemcem můžete tvořit daňově OP k pohledávkám.
Re: Přefakturace a DPH
buď fakturujete výsledkově (5. a 6. účt. tř.) s nárokem na odpočet a odvodem DPH na výstupu - předpokládám, že jde o plátce a nájem není osvobozený
nebo rozvahově (3. účt. tř.) bez nároku na odpočet a bez odvodu DPH na výstupu dle §36 odst. 11 ZDPH - musí být splněna podmínka "částka vynaložená jménem a na účet vašeho nájemce"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 6. 2014 11:14
Dobrý den,
ráda bych poprosila o radu ohledně DPH při přeúčtování služeb. Přišla mi faktura od pronajímatele za služby, část služeb je můj náklad, ale část služeb patří podnikatelovi, kterému to pronajímám. Mám si ty jeho služby zaúčtovat na nějaký zúčtovací účet i s nárok na DPH nebo na to ten nárok nemám. A když si neuplatním DPH, můžu to vůbec vystavit s DPH? Nebo to bude bez. Jsem z toho trošku zmatená.
Děkuji za rady.
V.