Proplacení mzdy při návštěvě Logopeda

• (neregistrovaný)

20. 6. 2014 16:15

Dobrý den,
    chci se zeptat, zda mám nárok na proplacení mzdy při návštěvě klinického logopeda.
    Zaměstnavatel mi tvrdí, že pokud se nejedná o lékaře jako takového MUDr, ale o PeadDr, kterým klinický logoped mých dětí je. Nemám nárok na proplacení lékaře jen na udělení neplaceného volna.
    Chci podotknout, že u logopeda platím regulační popl. 30 Kč jako u kteréhokoliv lékaře, tj. nerozumím rozdílu mezi náhledem na ošetření MUDr a PaedDr.

Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2014 16:27

jasná. (neregistrovaný)

Re: Proplacení mzdy při návštěvě Logoped
      Zaměstnavatel má pravdu, na logopedii se placené volno nevztahuje.

• 20. 6. 2014 17:42

Kalinová (neregistrovaný)

Dobrý den, ale na jiném diskusním fóru jsem našla právnický názor, že pokud se jedná o klinického (pracujícího i v nemocnicích, ne obyčejného poradce) má statut doktora. Můžete mi prosím sdělit paragraf, kde bych toto našla. Pokud tak 100% odpovídáte, jistě víte z jakého zdroje čerpat (patrně jste právník nebo právnička).
      Děkuji

• 20. 6. 2014 18:04

dann (neregistrovaný)

>>>Dobrý den,
      >>>chci se zeptat, zda mám nárok na proplacení mzdy při
      >>>návštěvě klinického logopeda.
      >>>Zaměstnavatel mi tvrdí, že pokud se nejedná o lékaře
      >>>jako takového MUDr, ale o PeadDr, kterým klinický
      >>>logoped mých dětí je. Nemám nárok na proplacení
      >>>lékaře
      >>>jen
      >>>na udělení neplaceného volna.
      >>>Chci podotknout, že u logopeda platím regulační popl.
      >>>30 Kč jako u kteréhokoliv lékaře, tj. nerozumím
      >>>rozdílu mezi náhledem na ošetření MUDr a PaedDr.
      >>>
      >>>Moc děkuji
      >>
      >>Zaměstnavatel má pravdu, na logopedii se placené
      >>volno
      >>nevztahuje.
      >Dobrý den, ale na jiném diskusním fóru jsem našla
      >právnický názor, že pokud se jedná o klinického
      >(pracujícího i v nemocnicích, ne obyčejného poradce) má statut
      >doktora. Můžete mi prosím sdělit paragraf, kde bych
      >toto našla. Pokud tak 100% odpovídáte, jistě víte z
      >jakého zdroje čerpat (patrně jste právník nebo právnička).
      >
      >Děkuji

Nárok byste měla jen pokud by se jednalo o zdravotnické zařízení, které má smlouvu s vaší pojišťovnou viz NV č. 590/2006 Sb.
      A právníka nebo právničku si můžete kdykoliv sjednat a příslušnou částku zaplatit, v tom vám nikdo nebrání.
      >

• 20. 6. 2014 19:25

Děkuji za odkaz, který jsem si prošla, ale stále jsem nikde nenašla, jestli klinický logoped má nebo nemá statut lékaře z pohledu zákoníku práce, pro pracovní volno s náhradou platu.
      U klinického logopeda platím 30 Kč regulační poplatek k ní předkládám kartu ZP, aby si u ní mohl nárokovat odměnu ošetření. Tj. je to smluvní lékař zdravotní pojišťovny ošetřovaného, nezletilé osoby, která musí "lékaře" navštěvovat v doprovodu rodinného příslušníka, kterým jsem já jako matka.
      Myslela jsem, že najdu na business centru najdu fundovanou osobu, která mě odkáže na zákon, případně jiné nařízení vlády nebo výklad a upřesní paragraf, písmeno, odstavec...a já si vše pročtu. :-(

• 20. 6. 2014 19:35

v.e.n.d.y.

Přestaňte být arogantní, všichni tu odpovídáme zcela zdarma a je na Vás, jestli Vám postačí náš názor, popostrčení, návod, kde hledat a sama se pokusíte najít tu správnou odpověď, nebo jestli si zaplatíte odborný výklad někoho, kdo za to bude ručit krkem....Dostala jste odkaz na nařízení vlády, které jediné píše o Vašem problému, je tam jasně napsáno, to, co jste potřebovala. Nikdo nic jiného v ruce nemá a věřte, že všichni musíme řešit v praxi denně mnoho stejně nejednoznačných problémů a nést za svá rozhodnutí odpovědnost. Váš zaměstnavatel vyhodnotil Vaše volno jako neplacené a pokud s jeho názorem nesouhlasíte, nezbyde než se bránit právní cestou.

• 20. 6. 2014 19:37

dann (neregistrovaný)

Nic jiného než NV č. 590/2006 Sb. a zákoník práce č. 262/2006 Sb. neexistuje, takže čtěte dál, nebo si zaplaťte toho právníka, ono totiž vůbec nejde o statut lékaře, ale o to, zda má smlouvu s vaší pojišťovnou, zda šlo o "ošetření nebo vyšetření", které nebylo možno provést mimo vaši pracovní dobu.
      A návštěva logopeda, který učí správně mluvit není ošetřením ani vyšetřením , je to něco na úrovni manželské poradny.

• 20. 6. 2014 19:53

jasná. (neregistrovaný)

Pokud by se jednalo o návštěvu zdravotnického zařízení, tak tam by nárok na placenou náhradu byl. Tím, že platíte regulační poplatek a překládáte průkaz ZP, tak se zřejmě o zdravotnické zařízení bude jednat. Samozřejmě za předpokladu, že návštěvu NELZE provést mimo pracovní dobu. To však my tady zřejmě neposoudíme.
      Osobně dotazy tohoto typu nemím ráda, protože si myslím, že se dají provést mimo pracovní dobu. Věřím tomu, že ordinace je otervřená převážně dopoledne a alespoň 1x týdně odpoledne. Alespoň když si vyjedu logopedy v našem městě, tak tomu tak je. S dítětem budete na logopedii chodit opakovaně, může se jednat i o 20 návštěv (zkušenost s vlastním synem), takže chápu zaměstnavatele. I proto byla moje první odpověď zamítavá, protože si myslím, že lze provést mimo pracovní dobu, protože se jedná o předem plánované návštěvy.

• 20. 6. 2014 19:56

dann (neregistrovaný)

Paní Jasná, domnívám se, že podle NV je nárok pouze na neplacené volno, jak je uvedeno v mém předchozím příspěvku.

• 22. 6. 2014 7:48

Líba (neregistrovaný)

Minulý měsíc se to tu taky řešilo.

http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1194209

• 20. 6. 2014 20:14

xJ (neregistrovaný)

Souhlasím, že logopedie, alespoň tak jak jsem měla zkušenost,patří mezi zdravotnická zařízení (některé spadají pod školství, tedy alespoň
      v roce tuším 2008 to tak bylo).
      Ovšem to samo o sobě ještě nezakládá nárok na placené volno.
      Další podmínka je - bylo vyšetření provedeno v zařízení které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné toto vyšetření provést?
      Bylo možné vyšetření provést mimo pracovní dobu?

• 20. 6. 2014 19:54

dann (neregistrovaný)

A protože se domnívám, že jste si toj pročetla nedbale, dám vám sem část toho NV, snad to již pochopíte.
      NV 590/2006 umožňuje doprovod rodinného příslušníka do lékařského zařízení. U Vašeho dotazu by se mohlo jednat o bod c) spec. zařízení pro školní potřeby / podle mě sem logopedie spadá.

Příloha k nařízení vlády č. 590/2006 Sb.
      Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
      8. Doprovod
      c) Pracovní volno k doprovodu dítěte do školského poradenského zařízení ke zjištění speciálních vzdělávacích potřeb dítěte se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu bez náhrady mzdy nebo platu.

• 20. 6. 2014 20:38

jasná. (neregistrovaný)

Jak jsem již psala, neřeším to, jestli je s náhradou nebo bez náhrady, protože se jedná o předem plánovanou návštěvu, takže se musí zaměstnanec objednat mimo pracovní dobu. Takto to řeším já se zaměstnanci. Prostě řeknu, objednejte se mimo pracovní dobu a když zaměstnanec vidí, že s uvolněním v prac. době u mě neuspěje, tak najednou se dá objednat mimo prac. dobu.

• 23. 6. 2014 12:54

Dobrý den,
      děkuji všem zúčastněným za odpověď. Nechtěla jsem být arogantní, možná to tak vyznělo, omlouvám se. Myslela jsem, že je opravdu přímo nějaké nařízení ministerstva, když to není v zákoně, které si mohu přečíst. Mimo prac dobu se snažím řešit vše, ale když jsou ordinační hodiny totožné s mou pracovní dobou, tak to prostě nelze. Navíc je to klinický logoped doporučen, jak naším ošetřujícím lékařem, tak školkou, tak jsem ani jiného nechledala. Myslím, že je trochu nefér, když s 2ma předškoláky chodíte 2. do měsíce k logopedovi, čerpat na každou návštěvu 1/2 dne dovolené, ale co se dá dělat. Zdravím všechny. Krásný den.

• 25. 6. 2014 13:27

Ještě jsem zapomněla poděkovat paní Líbě za odkaz (přečetla jsem si ho až po té smršti odpovědí), který mi alespoň dal naději, že nemusím čerpat dovolenou určenou na zotavenou na návštěvu logopeda. Moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).