Re: OSVC+zaměstnání - kdy OSVČ vedlejší?
Děkuji moc... A na sociální vám jde pojistné z částky sjednané na pracovní smlouvě? Teď nevím, jestli to napíšu správně, ale tedy na zdravotní si jakoby doplácíte do výše pojistného z minimální mzdy? Tedy, pokud třeba Vaše samotná mzda nedělá minimální mzdu a výše, ale to asi ne...
Ještě jednou moc děkuji a přeji Vám hezký den, Míša.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 6. 2014 9:40
Dobrý den, prosím Vás, prohledávám tady sice různé diskuse, ale stejně si nejsem moc jistá, můžete mi proto prosím někdo z Vás chytřejších poradit?
Jsem zaměstnaná na plný pracovní úvazek a k tomu si přivydělávám na živnostenský list asi 20 nebo 30 tisíc ročně, víc ne, takže jsem zatím vedená na ZP i OSSZ jako OSVČ vedlejší. Ale teď mi můj zaměstnavatel chce zkrátit pracovní úvazek a určitě i výplatu, ale i tak moje činnost na OSVČ bude výrazně menší proti mému zaměstnání.
Tomu zkrácenému úvazku v zaměstnání se asi nevyhnu, ale tak jsem se chtěla zeptat, jestli je nějaká hranice pro OSVČ vedlejší, bojím se totiž, abych pak nespadla do placení minimálních záloha na zdravotní a sociální pojištění, což by při výši mých příjmů bylo pro mne doslova likvidační.
Už jsem se i ptala na pojišťovně i na sociálce. Na OSSZ mi paní řekla, že je to jedno, jen že se mi z mé výplaty musí odvádět pojistné. Zato na zdravotní pojišťovně mi jedna paní pověděla to samé, co na OSSZ, ale druhá hned na to, že se mi v zaměstnání musí platit pojistné alespoň z minimální mzdy. Teď mi taky náš daňový poradce v práci taky řekl, že abych byla dál vedená jako OSVČ vedlejší a nemusela tak platit minimální zálohy, tak musím mít příjem ze zaměstnání alespoň ve výši minimální mzdy, a to jak u zdravotního, tak ale i u sociálního pojištění.
Tak teď z toho mám tedy trochu guláš... :(
Můžete mi prosím poradit?
Děkuji moc, Míša.