OSVC+zaměstnání - kdy OSVČ vedlejší?

• (neregistrovaný)

23. 6. 2014 9:40

Dobrý den, prosím Vás, prohledávám tady sice různé diskuse, ale stejně si nejsem moc jistá, můžete mi proto prosím někdo z Vás chytřejších poradit?

Jsem zaměstnaná na plný pracovní úvazek a k tomu si přivydělávám na živnostenský list asi 20 nebo 30 tisíc ročně, víc ne, takže jsem zatím vedená na ZP i OSSZ jako OSVČ vedlejší. Ale teď mi můj zaměstnavatel chce zkrátit pracovní úvazek a určitě i výplatu, ale i tak moje činnost na OSVČ bude výrazně menší proti mému zaměstnání.

Tomu zkrácenému úvazku v zaměstnání se asi nevyhnu, ale tak jsem se chtěla zeptat, jestli je nějaká hranice pro OSVČ vedlejší, bojím se totiž, abych pak nespadla do placení minimálních záloha na zdravotní a sociální pojištění, což by při výši mých příjmů bylo pro mne doslova likvidační.

Už jsem se i ptala na pojišťovně i na sociálce. Na OSSZ mi paní řekla, že je to jedno, jen že se mi z mé výplaty musí odvádět pojistné. Zato na zdravotní pojišťovně mi jedna paní pověděla to samé, co na OSSZ, ale druhá hned na to, že se mi v zaměstnání musí platit pojistné alespoň z minimální mzdy. Teď mi taky náš daňový poradce v práci taky řekl, že abych byla dál vedená jako OSVČ vedlejší a nemusela tak platit minimální zálohy, tak musím mít příjem ze zaměstnání alespoň ve výši minimální mzdy, a to jak u zdravotního, tak ale i u sociálního pojištění.

Tak teď z toho mám tedy trochu guláš... :(

Můžete mi prosím poradit?

Děkuji moc, Míša.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).