Re: Výrobky do i mimo EU, fakturace do E
u vývozu je ale vývozním dokladem vývozní JSD, nikoli faktury
do ř. 22 by se měla uvádět fakturovaná hodnota - někteří odborníci uvádějí, že by to měla hodnota z faktury, někteří, že hodnota z faktury přepočtená kurzem ke dni propuštění zboží mimo EU
ne, vy fakturujete sice švédské firmě, ale musíte rozlišit, co je dodání zboží do EU dle §64 ZDPH (ř. 20 a SH kód 0) a co vývoz mimo EU ř. 22
takže musíte fakturu švédské firmě rozdělit do 2 řádků přiznání
To se lehce řekne, ale program mi něco takového neumožní, to 1), 2) vývozy jdou do DPH podle data výstupu zboží a to v našem případě je klidně i 2 měsíce po vystavení proformy
3) hodnota v proformě je symbolická a neodpovídá skutečné hodnotě, která je ve faktuře na Švédsko.
Takže nevím, jak to prakticky provést. Jedině snad že to co spočítám z proforem (podle data výstupu) na vývoz, stejnou částku odečtu od ř. 20, ale stejně to nebude sedět kvůli rozdílným cenám proformy a faktury.
Budete se divit, ale podle podkladů, které na fakturaci dostávám, to nepoznám :). Ale rozumím, co tím myslíte. Ale hodnotu vývozu si finančáci kontrolují z JSD podle statistické hodnoty a tolerují určitý rozdíl kvůli kurzu. Prostě mi pořád není jasné, jakou částku odečíst z ř. 20, když do vývozu můžu dát jen hodnotu z proforem. Jiné by to bylo, kdyby byly ceny v proformách stejné jako ve faktuře. To bych si spočítala odeslané kusy mimo EU (podle JSD) za daný měsíc vynásobila cenou a kurzem a dala do ř. 22 a tutéž částku odečetla z ř. 20, ale když např. za červen bude hodnota faktury na švédsko 10.000 Eur, z toho 9.000 Eur bude za výrobky do EU a 1000 Eur mimo EU, např. 10 ks za 100 Eur, hodnota za proformy bude 10 ks za 10 Eur, tj. pouze 100 Eur. Takže podle účetního programu (počítejme kurz 27) ř. 20 270.000 Kč, proformy 2.700 Kč = půjde na ř. 22. Kdyby byla cena stejná i v prof., ř. 22 27000 Kč a ř. 20 270000-27000=243000 Kč. Ale když ceny nejsou stejné?
To jsme se nepochopily, já si to samozřejmě zjistím, ale s kolegy je to někdy těžké :) (To, že to nezjistím z jejich evidence jsem myslela v nadsázce). Mohla byste mi, prosím, poradit ohledně příkladu, který jsem napsala, jak to nejlépe vyřešit? Děkuji
é by to bylo, kdyby byly ceny v
>>>proformách
>>>stejné jako ve faktuře. To bych si spočítala
>>>odeslané
>>>kusy mimo EU (podle JSD) za daný měsíc vynásobila
>>>cenou
>>>a kurzem a dala do ř. 22 a tutéž částku odečetla z ř.
>>>20, ale když např. za červen bude hodnota faktury na
>>>švédsko 10.000 Eur, z toho 9.000 Eur bude za výrobky
>>>do
>>>EU a 1000 Eur mimo EU, např. 10 ks za 100 Eur,
>>>hodnota
>>>za proformy bude 10 ks za 10 Eur, tj. pouze 100 Eur.
>>>Takže podle účetního programu (počítejme kurz 27) ř.
>>>20
>>> 270.000 Kč, proformy 2.700 Kč = půjde na ř. 22.
>>>Kdyby byla cena stejná i v prof., ř. 22 27000 Kč a
>>>ř. 20
>>> 270000-27000=243000 Kč. Ale když ceny nejsou stejné?
>>pokud vám nikdo není schopný dát pořádné podklady k
>>fakturaci - počet kusů a ceny, tak tady vám těžko
>>někdo
>>poradí, jak to udělat, abyste neměla problémy s FÚ
>To jsme se nepochopily, já si to samozřejmě zjistím,
>ale s kolegy je to někdy těžké :) (To, že to nezjistím
>z jejich evidence jsem myslela v nadsázce). Mohla
>byste mi, prosím, poradit ohledně příkladu, který jsem
>napsala, jak to nejlépe vyřešit? Děkuji
s tím vám bohužel neporadím
nerozumím tomu, proč neuvádíte do vývozních JSD skutečnou hodnotu, která by odpovídala konečné faktuře
to pak budete mít vždycky dost velký rozdíl mezi stat. hodnotou a tím, co uvedete do přiznání jako vývoz do ř. 22
Šéf to tak má domluvené se švédskou firmou. Už to tak bylo domluvené, když jsem nastoupila. Ale proberu to s ním a snad ho přesvědčím, aby se do proforem dostaly skutečné ceny. V tom případě podle účetního softwaru sice dám všechno jako dodání zboží do EU (ř. 20), ale podle JSD zjistím proformy patřící do daného měsíce, tj. spočítám hodnotu ř. 22 a tu odečtu z ř. 20 (tyto dvě poslední opera budu muset ručně navést do formuláře Přiznání k DPH). Bude to tak správně? Ještě jednou Vám děkuji za odpověď a trpělivost.
za proformy bude 10 ks za 10 Eur, tj. pouze 100 Eur.
>>>>>Takže podle účetního programu (počítejme kurz 27) ř.
>>>>>20
>>>>> 270.000 Kč, proformy 2.700 Kč = půjde na ř. 22.
>>>>>Kdyby byla cena stejná i v prof., ř. 22 27000 Kč a
>>>>>ř. 20
>>>>> 270000-27000=243000 Kč. Ale když ceny nejsou stejné?
>>>>pokud vám nikdo není schopný dát pořádné podklady k
>>>>fakturaci - počet kusů a ceny, tak tady vám těžko
>>>>někdo
>>>>poradí, jak to udělat, abyste neměla problémy s FÚ
>>>To jsme se nepochopily, já si to samozřejmě zjistím,
>>>ale s kolegy je to někdy těžké :) (To, že to
>>>nezjistím
>>>z jejich evidence jsem myslela v nadsázce). Mohla
>>>byste mi, prosím, poradit ohledně příkladu, který
>>>jsem
>>>napsala, jak to nejlépe vyřešit? Děkuji
>>s tím vám bohužel neporadím
>>nerozumím tomu, proč neuvádíte do vývozních JSD
>>skutečnou hodnotu, která by odpovídala konečné
>>faktuře
>>to pak budete mít vždycky dost velký rozdíl mezi
>>stat.
>>hodnotou a tím, co uvedete do přiznání jako vývoz do
>>ř. 22
>Šéf to tak má domluvené se švédskou firmou. Už to tak
>bylo domluvené, když jsem nastoupila. Ale proberu to s
>ním a snad ho přesvědčím, aby se do proforem dostaly
>skutečné ceny. V tom případě podle účetního softwaru
>sice dám všechno jako dodání zboží do EU (ř. 20), ale
>podle JSD zjistím proformy patřící do daného měsíce, tj.
>spočítám hodnotu ř. 22 a tu odečtu z ř. 20 (tyto dvě
>poslední opera budu muset ručně navést do formuláře
>Přiznání k DPH). Bude to tak správně? Ještě jednou Vám
>děkuji za odpověď a trpělivost.
podle mě by faktura měla mít 2 řádky - 1. vývoz zboží a 2. dodání zboží do EU s odkazem na ustanovení předpisu, že jde o osvobozené plnění
proto by i podklady měly být přesné- v okamžiku, kdy vyvážíte znáte kusy a určitě i cenu za jednotlivé vývozy
když budete mít přesně podklady, nebude pro vás problém udělat správně fakturu a přiznání k DPH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 6. 2014 12:14
Dobrý den,
chtěla bych poprosit někoho, kdo má zkušenosti, jestli by mi neporadil v následující situaci. Děláme výrobky pro norskou firmu, která má pobočku ve Švédsku a má tam i registraci DIČ (VAT). Tyto výrobky od nás odesíláme do celého světa (podle objednávek), jak do EU, tak třeba do USA nebo Austrálie. Každý týden podle skutečně odeslaných výrobků děláme fakturu na švéskou firmu, která nám výrobky platí. Zkrátka Švédi objednají a zaplatí, my to odesíláme přímo jejich zákazníkům. Na objednávky mimo EU vystavujeme profomy s nízkou cenou jen pro celní účely a necháváme vystavit celní doklady.
Je pravda, že v přiznání k DPH musím do vývozu uvádět i hodnotu proforem? Měla bych v tom případě snížit hodnotu zboží vyvezeného do EU, která je daná hodnotou faktur na švédskou firmu o tuto částku "vývozů na proformu"?
Nikde jsem tuto problematiku nenašla, moc prosím o vaše názory, snad jsem to napsala srozumitelně. Nelíbí se mi, že bych měla ručně zasahovat do přiznání k DPH, které je tvořeno z faktur a nikoliv proforem. Nerada bych měla problémy při kontrole z FÚ.