Výrobky do i mimo EU, fakturace do EU

• (neregistrovaný)

23. 6. 2014 12:14

Dobrý den,
    chtěla bych poprosit někoho, kdo má zkušenosti, jestli by mi neporadil v následující situaci. Děláme výrobky pro norskou firmu, která má pobočku ve Švédsku a má tam i registraci DIČ (VAT). Tyto výrobky od nás odesíláme do celého světa (podle objednávek), jak do EU, tak třeba do USA nebo Austrálie. Každý týden podle skutečně odeslaných výrobků děláme fakturu na švéskou firmu, která nám výrobky platí. Zkrátka Švédi objednají a zaplatí, my to odesíláme přímo jejich zákazníkům. Na objednávky mimo EU vystavujeme profomy s nízkou cenou jen pro celní účely a necháváme vystavit celní doklady.
    Je pravda, že v přiznání k DPH musím do vývozu uvádět i hodnotu proforem? Měla bych v tom případě snížit hodnotu zboží vyvezeného do EU, která je daná hodnotou faktur na švédskou firmu o tuto částku "vývozů na proformu"?
    Nikde jsem tuto problematiku nenašla, moc prosím o vaše názory, snad jsem to napsala srozumitelně. Nelíbí se mi, že bych měla ručně zasahovat do přiznání k DPH, které je tvořeno z faktur a nikoliv proforem. Nerada bych měla problémy při kontrole z FÚ.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).