Zálohy na daň z příjmů FO

• (neregistrovaný)

23. 6. 2014 13:44

Dobrý den. Prosím Vás, jestli mi můžete poradit. Od roku 2006 do roku 2012 jsem podnikal jako OSVČ. Od roku 2006 do března 2007 jako student. Ke dni 31.03.2007 jsem studia zanechal a od 01.04.2007 bylo podnikání mojí hlavní výdělečnou činností. Dne 11.06.2007 jsem nastoupil zaměstnání a podnikání od tohoto data bylo až do ukončení v roce 2012 mojí vedlejší výdělečnou činností. Za rok 2007 přesáhla moje daňová povinnost 30000,- Kč ale jen díky tomu, že jsem jak podnikal, tak byl i v řádném pracovním poměru a protože zaměstnán jsem nebyl celý kalendářní rok, tento dílčí základ daně nedosáhl 50 % z celkového základu daně. Proto jsem volal za Finanční úřad a ptal jsem se, jak to bude se zálohami na daň, když v novém zdaňovacím období bude tato hranice splněna. Paní mi řekla, že tedy zálohy na daň platit nemusím. V roce 2008 i v letech následujících jsem řádně podával daňové přiznání i platil daň a ani při ukončení podnikání nenastal při jednání s FÚ žádný problém.
    Za rok 2013 mi vznikl daňový přeplatek 105,- Kč a já jsem požádal o jeho vrácení. Teď jsem dostal rozhodnutí o přeplatku s tím, že se požadavku nevyhovuje, neboť ve lhůtě 60 dnů ode dne podání žádosti nevznikl vratitelný přeplatek. Proto jsem volal na FÚ a úřednice mi sdělila, že v počítači dohledala , že naopak já dlužím Finančnímu úřadu a to penále právě za neplacení záloh na daň FO v roce 2008, které činí přes 1000,- Kč a že se musí poradit s nadřízenou, protože další roky po zaplacení daně v řádném termínu je nedoplatek smazán a v novém daňovém období naskočí. Prosím o radu, jak mám postupovat, FÚ mne nikdy, mimo dnešní telefonát, o daném problému neinformoval. Není jejich požadavek promlčen?

Předem děkuji Antonín

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).