Re: Cesta
Měl byste mu napsat tzv.cesťák, kde vypíšete, kde jste byl, kolik jste najel km a vypočtete včetně opotřebení. Zam-tel by za vás měl zaplatit silniční daň, pokud už na toto auto neplatíte vy. Pokud jedete párkrát v měsíci, vyplatí se použít 25,-- Kč na 1 den.
Ano, naprosto souhlasím, před jízdou vyplňte cestovní příkaz, kde uveďte jako použitý dopravní prostředek své auto. Nechte podepsat souhlas zaměstnavatelem. Je jedno, že nemáte nárok na stravné, ale na náhradu (opotřebení) 3,60 za každý km a pak spočítejte podle techničáku průměrnou spotřebu a doložte paragon od benzínky, za kolik kupujete PHM, máte nárok na proplacení za vyčíslené kilometry a pro zaměstnavatele toto je daňový náklad.
Dobrý den, mě v podstatě ani nezajímá, jestli se jedná o služební cestu. Jde mi o to, zda jsou náklady daňově uznatelné. Pravidelné pracoviště - Olomouc, cesta z firmy do obchodu v Olomouci. Daňově uznatelný náklad? Ano/Ne... proč? Pokud ne, jak to udělat, aby byl daňově uznatelný?
Děkuji.
Můžete mě, prosím, odkázat na nějaký zákon, který stanovuje: "Pokud jedete "pro firmu" vždy jde o daňově uznatelný náklad."? Našel jsem pouze náhrady, které se týkají služební cesty. V tomto případě se ale nejedná o služební cestu. Nevím, co si představujete pod "pak se zeptejte konkrétně", myslím, že jsem dotaz položil dost konkrétně.
Děkuji
Jak se nejedná o služební (pracovní) cestu? Proč si to myslíte ?
§ 24
(1) Výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů se pro zjištění základu daně odečtou ve výši prokázané poplatníkem a ve výši stanovené tímto zákonem a zvláštními předpisy 5)....
§24/2/k) výdaje (náklady) na pracovní cesty, včetně výdajů (nákladů) na pracovní cestu spolupracujících osob (§ 13) a společníků veřejných obchodních společností a komplementářů komanditních společností, a to maximálně ve výši podle zvláštních předpisů 5), pokud .....
Zaměstnavatel Vám řekl použij auto a vy jste souhlasil.
Nějak furt nevím s čím máte problém
§ 151
Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnanci, není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, náhradu výdajů, které mu vzniknou v souvislosti s výkonem práce, v rozsahu a za podmínek stanovených v této části.
§ 190
(1) Sjedná-li zaměstnavatel, popřípadě vnitřním předpisem stanoví nebo individuálně písemně určí podmínky, výši a způsob poskytnutí náhrad za opotřebení vlastního nářadí, zařízení nebo jiných předmětů potřebných k výkonu práce zaměstnance, poskytuje mu tuto náhradu za dohodnutých, stanovených nebo určených podmínek.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na používání motorového vozidla, u kterého se poskytování náhrad řídí § 157 až 160.
§157
3) Použije-li zaměstnanec na žádost zaměstnavatele silniční motorové vozidlo, s výjimkou vozidla poskytnutého zaměstnavatelem, přísluší mu za každý 1 km jízdy základní náhrada a náhrada výdajů za spotřebovanou pohonnou hmotu.
A pole čeho je Vaše mzda daňovým nákladem ? Takhle doslovně do v zákoně nenajdete, dle mého názoru je to jak jsem psala již výše §24/1 a pokud chcete za každou cenu najít v odst . 2, tak pak pod písmenem
p) výdaje (náklady), k jejichž úhradě je poplatník povinen podle zvláštních zákonů,
Děkuji za reakce. Jsem ohledně této záležitosti stále zmaten, protože náš daňař tvrdí, že "Pokud je ve smlouvě pravidelné pracoviště "Olomouc" a ne přímo budova, ve které pracujeme, nejedná se v rámci cest po Olomouci o služební cestu. A pokud se nejedná o služební cestu, není náklad daňově uznatelný." Proto jsem měl tolik dotazů.
Díky
Děkuji za reakce. Jsem ohledně této záležitosti stále zmaten, protože náš daňař tvrdí, že "Pokud je ve smlouvě pravidelné pracoviště "Olomouc" a ne přímo budova, ve které pracujeme, nejedná se v rámci cest po Olomouci o služební cestu. A pokud se nejedná o služební cestu, není náklad daňově uznatelný." Proto jsem měl tolik dotazů.
Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 6. 2014 10:03
Dobrý den,
jsem zaměstnaný v obci Olomouc, pokud mě zaměstnavatel pošle v rámci téže obce (Olomouc) autem něco koupit - dejme tomu do železářství pro hřebíky. Mám právo na proplacení cesty (benzín + amortizace)? Má právo zaměstnavatel účtovat jako daňově uznatelný náklad?
Děkuji