Mateřská - druhé dítě

• (neregistrovaný)

24. 6. 2014 11:46

Dobrý den,
    potřebovala bych poradit ohledně toho, z čeho se mi bude počítat mateřská při druhém dítěti.

Moje situace je následující:
    Aktuální jsem na rodičovské dovolené a více jak roku budu. Pobírala jsem mateřskou, která mi vyplývala z pracovního poměru. Pracovní poměr nadále trvá, ale práci nyní z důvodu rodičovské dovolené nevykonávám. Mám možnost začít pracovat jako OSVČ. Plánujeme druhé dítě. Můj dotaz z ní, z čeho se mi bude počítat mateřská při druhém dítěti? Stále z toho pracovního poměru? Jako OSVČ si totiž vydělám dost málo, takže se bojím, aby se mi druhá mateřská nepočítala z toho.

Děkuji za informace

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 6. 2014 12:05

Kara (neregistrovaný)

Re: mateřská - druhé dítě
      Pokud zůstanete zaměstnancem, tak se Vám PPM bude počítat na základě toho zaměstnání. Pokud budete přecházet z rodičovské na mateřskou a druhé dítě se narodí do 4 let věku prvního, tak se vypočítá nová výše PPM, ale porovná se s tou, kterou jste pobírala při 1. dítěti a bude Vám vyplácena ta pro Vás výhodnější.
      Pokud zároveň budete podnikat a budete si platit nemocenské pojištění a pojištěna budete dostatečně dlouho, aby Vám vznikl nárok na PPM na základě podnikání, tak budete mít PPM i na základě pojištění OSVČ (pokud nebudete při pobírání PPM z podnikání podnikat. Jedině s pomocí zaměstnanců byste mohla při pobírání PPM z OSVČ podnikat dále). Pokud budete pobírat PPM pouze na základě zaměstnání, tak jako OSVČ můžete podnikat nadále.

• 24. 6. 2014 12:23

wewerka (neregistrovaný)

Moc děkuji za podrobné vysvětlení. Myslela jsem si to, že pokud si nebudu platit NP pojištění z podnikání, měla by mi jít mateřská nadále výhradně z pracovního poměru. Netušila jsem, že se to může i sčítat (že by mi šla mateřská z obojího). Nicméně z podnikání mi nebudou plynout žádné velké příjmy, takže si nebudu platit ani dobrovolné NP. Jen jsem nechtěla udělat nic, co by mi mohlo ohrozit mateřskou plynoucí z pracovního poměru. Ale pokud to tedy správně chápu, pak to, že budu příležitostně podnikat (a zároveň budu nadále evidována jako zaměstnanec), tak to výši mé druhé mateřské nijak negativně neovlivní.

Ještě bych měla trochu jiný dotaz. Pokud bych zvolila rychlé čerpání rodičovského příspěvku - čili do 2 let věku dítěte a na druhou mateřskou bych nastoupila třeba až budou prvnímu dítěti 3 roky, ovlivní to nějak můj nárok na mateřskou? Nevím totiž, jestli moje druhá mateřská musí bezprostředně navazovat na skončení rodičovského příspěvku nebo zda je jedno, jakou vyriantu čerpání zvolím, ale do 4 let věku prvního dítěte mohu zůstat na rodičovské (bez příspěvku) a pokud do té doby porodím, mám opět nárok na mateřskou?

• 24. 6. 2014 12:34

wewerka (neregistrovaný)

Už jsem si to našla - k tomu mému druhému dotazu. Pokud tomu správně rozumím, pak varianta délky čerpání rodičovského příspěvku můj nárok na novou PPM nijak neovlivní. Důležité je nastoupit na druhou mateřskou do 4 let věku prvního dítěte. Pokud bych nastoupila na PPM později a nebyla bych niikde zaměstnaná (ani podnikatel platícií NP), pak nárok na PPM nemám. Je to tak?

• 24. 6. 2014 13:42

Kara (neregistrovaný)

Co se týká rod.příspěvku a PPM, tak ano, RP a PPM spolu souvisí pouze tak, že jakmile začnete pobírat PPM, končí pobírání RP. Tzn. když máte RP např. do 3 let 1. dítěte a 2. dítě se narodí ve 2,5 letech prvního, tak vlastně ten RP na 1. dítě nedovyberete. Ale když ho budete mít do 2 let 1. dítěte a 2. dítě se narodí ve 2,5 letech prvního, tak prostě půl roku budete bez příspěvku.
      K té mateřské jen dodám, že abyste měla nárok na PPM na základě výdělků ze zaměstnání, tak musíte být zaměstnaná nebo musí začátek PPM spadnout do ochranné doby po skončení zaměstnání. Pokud nebudete zaměstnaná a začátek PPM byste nestihla v ochranné době, tak nárok na PPM není.
      Např. 1. dítěti budou 2 roky a Vy v zaměstnání skončíte. Budete bez zaměstnavatele a ve 3 letech věku 1. dítěte se narodí 2 dítě. Na PPM ale nebudete mít nárok, protože nemáte zaměstnavatele a ani začátek PPM nespadl do ochranné doby.
      Ochranná doba: pokud pracovní poměr skončí v den, kdy jste již těhotná a pokud začátek PPM stihnete v ochranné době, je nárok na PPM. Přičemž začátek PPM je 56 až 42 dnů před předpokládaným porodem a ochranná doba je 180 dní ode dne skončení prac. poměru.

• 24. 6. 2014 16:57

wewerka (neregistrovaný)

Myslím, že už je mi to tedy jasné. Moc děkuji za informace:)

Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).