Re: nadměrný odpočet DPH prosím
Moje zkušenost:
- jeden klient z hlavního města, měsíční plátce, má za sebou 4 nadměry po 200 tis a pak zaplatí 1.500 tis. v 5. období a tak to jde pořád dokola, několik měsíců NO a pak zaplatí dardu na DPH..... poprvé se ozval správce daně přímo mně, jako externí účetní a spokojil se se stručným vysvětlením a potom, čas od času, když už se správci zdá, že moc dlouho neplatíme DPH, zavolá, zeptá se, dozví se a dává pokoj...
- druhý klient z jiného města většinou DPH platí, ale tak 1 - 2 krát za rok koupí nějaký větší majetek a vznikne mu nadměr. Rovnou k přiznání přikládám vysvětlující dopis a kopii faktury, kvůli které k nadměrnému odpočtu došlo, berní úředník je spokojen a nechce mě poctít návštěvou...
- třetí klient z malé obce, má vzhledem k tomu, že je stavař nadměry skoro pořád a už si to přišli financové zkontrolovat, shledali, že je vše OK a od té doby už také dávají pokoj.....
Záleží na finančním úřadu a na konkrétním úředníkovi, obecné pravidlo není....
Moc děkuji za pěkné vysvětlení. Ta moje firma existuje teprve rok a je jako ten Váš první příklad, pozdržovala jsem přijaté faktury v očekávání větší fakturace v dohledné době, ale zatím se to odkládá z měsíce na měsíc, takže už nechci dál čekat, budu to tentokrát muset podat s nadměrným odpočtem a uvidím :-). Pěkné odpoledne!
Ta firma jenom nakupuje a nefakturuje? Nebo čím to je?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 6. 2014 15:12
Prosím, jaké máte zkušenosti s nadměrným odpočtem? Dělají automaticky místní šetření nebo až od nějaké vyšší částky?
Moc děkuji za každou odpověď.