mám dotaz ohledně tvorby daňových opravných položek k pohledávkám. Jsem v této oblasti nováček, proto se v tom skoro neorientuji. Společnost má x pohledávek za různými dlužníky, žádná z nich však není soudně vymáhána. Jediným řešeším, kdy lze tedy tvořit opravné položky je buď podle §8a nebo §8c Zákona o rezervách. A tady teď trochu tápu. Některé pohledávky jsou jasně dány, protože plynou pouze z vydaných faktur (výnosů), u těch je mi jasné, že použiji 8a, pokud budou do 200 tis. Kč a 6 měsíců po splatnosti. Jak je to ale u dlužníka, který nám dluží z titulu VF 130 tis. Kč, ale stejně tak i z titulu přijatých faktur přeplatky ve výši výcí jak 6 mil. Kč? Sčítají se v tuto chvíli a tím pádem opravnou položku tvořit nemůžeme, nebo je to bráno samostatně? Předem děkuji.
25. 6. 2014 9:59
Dobrý den,
mám dotaz ohledně tvorby daňových opravných položek k pohledávkám. Jsem v této oblasti nováček, proto se v tom skoro neorientuji.
Společnost má x pohledávek za různými dlužníky, žádná z nich však není soudně vymáhána. Jediným řešeším, kdy lze tedy tvořit opravné položky je buď podle §8a nebo §8c Zákona o rezervách.
A tady teď trochu tápu. Některé pohledávky jsou jasně dány, protože plynou pouze z vydaných faktur (výnosů), u těch je mi jasné, že použiji 8a, pokud budou do 200 tis. Kč a 6 měsíců po splatnosti.
Jak je to ale u dlužníka, který nám dluží z titulu VF 130 tis. Kč, ale stejně tak i z titulu přijatých faktur přeplatky ve výši výcí jak 6 mil. Kč? Sčítají se v tuto chvíli a tím pádem opravnou položku tvořit nemůžeme, nebo je to bráno samostatně? Předem děkuji.