Výpočet PPM

• (neregistrovaný)

25. 6. 2014 13:06

Dobrý den,

chtela jsem se zeptat z čeho se počítá peněžitá pomoc v mateřství. Jsem zaměstnana a ted jsem otěhotněla. Nástup na mateřskou bych měla mít někdy v průběhu listopadu. Jaké bude pro mně rozhodné období pro výpočet mateřské ? 11/13 - 10/14 ? Co ta část listopadu co budu mít ještě výplatu ? To se tam bude také počítat ? Kdo mi platí mateřskou ? zaměstnavatel nebo uz hned sociálka sama ? A nevíte prosím, jaká je "nejvýhodnějsí mzda", abych měla nejvyšší možnou mateřskou ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 6. 2014 13:27

Jitis (neregistrovaný)

Re: Výpočet PPM
      Jeste se zeptám, pokud mám hrubou mzdu plus minus 20 tis. hrubého.
      RO je 12 měs. před nástupem na mateřksou. výbočet bude 12*20/365 ? tzn. 657 kč je denní vyměřovací základ ? z toho se bude pak počítat např. za měsíc mateřská 657 *30 a z toho 70 procent, tzn. ze mateřskou budu mít něco přes 13 tis. kč ? je to tak správný postup ?

• 25. 6. 2014 13:39

Líba (neregistrovaný)

Ano, od 365 se odečtou vyloučené dny. Např. nemoc. Rozhodné období je 12 ukončených měsíců před vznikem sociální události. K příjmu v listopadu se nebude přihlížet. PPM platí od počátku OSSZ. Nejvýhodnější mzda by byla necelých 80000,- v průměru za 12 měsíců. Na stránkách CSSZ je kalkulačka, můžete si spočítat, jak vám to bude vycházet.

• 25. 6. 2014 14:13

Jitis (neregistrovaný)

Děkuji moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).