Re: 50 % nebo DPČ
záleží, co máte v PS jako místo/a výkonu práce
pokud tam máte uvedenou JEN tuto provozovnu, potom Vás jen tak přesunout jinam nemůže
pokud chodíte do práce a neděláte žádné problémy, kvůli kterým by s Vámi mohl skončit PP dle §, ze kterého náleží odstupné - to také nemůže
rozdíl mezi PP a DPČ: u PP máte nárok na dovolenou, příplatky....
u DPČ na toto nárok nemáte, pokud to nemáte píšemně ošetřené v dohodě
Nene v PS mám Brno takže může přeřadit kam chce. Potíže nejsou. Ale pokud podepíši DPČ může mně tu tu nechat. Má na DPČ menší dvody či co než na klasický úvazek. Je to pravda ?? A kromě ztráty ŘD a příplatků. Při DPČ platím jen daň z příjmu a zrav. a soc. platit nemusím neboť jsem student je tomu tak ???
u PP se sráží SP, ZP a daní se
u DPČ se sráží SP, ZP a daní se
tedy při předpokladu, že se nejedná o zaměstnání malého rozsahu
u DPP se do 10tis. Kč/hr./měs. nesráží SP, ZP a daní se (DPP je max. na 300 hod./rok)
pokud přistoupíte na jejich podmínky, potom nějakým způsobem musíte ukončit PP a pak sepsat DPČ
Ukončení dohodou. Zeptám možná blbě ale pokud jsem student - U DPČ se odvádí SP a ZP i když sem student nebo ne??? To by měl platit stát ne ?? Proč mi to nabízí v čem je to jiné než 50% když na DPČ stejně těch 50% procen dělat asi budu. Leda že by to řešili ZMR což mi neřekli s tím že tady ostatní mají HPP + 2x DPČ pod jinými smlouvami na kterých dělají přesčasy. Tak i já budu mít zřejmě 3x DPČ - ZMR ? Chápu to dobře ?
Myslím že ne,, u dohody o pracovní činoosti se platí stejné odvody jako u HPP, ať jste nebo nejste student. Jako student máte jen o trochu vyšší úlevu na dani...pokud máte výdělek tak vysoký, že vám daň nepokryje sleva na poplatníka. Kdyby za vás zaměstnavatel nechtěl odvádět pojištění, asi by chtěl s vámi uzavřít dohodu o provedení práce, ne DPČ.
Skončení pracovního poměru není tak jednoduché, jako ukončení DPČ.
Ukončení PP buď dohodou nebo výpovědí s výpovědní dobou (až na výjimky) minimálně dva měsíce a pravděpodobně s nárokem na odstupné. Ukončení DPČ výpovědí s 15-ti denní výpovědní dobodu bez nároku na odstupné.
§ 76 Dohoda o pracovní činnosti
ods.4) Není-li sjednán způsob zrušení dohody o pracovní činnosti, je možné ji zrušit dohodou smluvních stran ke sjednanému dni; jednostranně může být zrušena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně. Okamžité zrušení dohody o pracovní činnosti může být však sjednáno jen pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 6. 2014 10:43
Dobrý den.
Dobrý den jsem student a pracuji bridádně jako recepční na jednom objektu. Vzhledem k potřebám zaměstnavatle mne za stavu "pracovní smlouva na poloviční úvazek" nemůže nechat na objektu a chce mne přesunout jinam. Dává mi však možnost že pokud podepíšu DPČ může mně zde nechat. V čem je tedy rozdíl??? Jak se mu to vyplatí ??? A co by znamenala změna pro mně ??? Pravda je že bych raději na objektu zůstal než se stěhovat jinam mám rok do ukončení studií. Důvod přesunu mi sdělil zaměstnavatel že zde dochází ke snížení ceny za služby a budou se dosazovat osoby s ČID.
Díky za pomoc