Bude OSVČ jako vedlejší?

• (neregistrovaný)

27. 6. 2014 15:18

Kamarádka má dítě do 7 let věku, má svůj ŽL. Platí si sociální a zdravotní, malý jí chodí do školky. ale přes prázdniny ho bude mít celé dva měsíce doma. Už zjistila na zdravotní pojišťovně, že si může na ty dva měsíce požádat o neplacení minimálních záloh, protože má dítě do 7 let a bude o něj celodenně pečovat. Je něco takového i na sociální pojištění? Hledala jsem v různých manuálech s ní, ale nic takového jsme nenašly, jedině, kdyby dítě bylo nějak "nemocné postižené". Je to tak, že přes prázdniny si musí ty minmální zálohy na socální platit? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 6. 2014 14:47

. (neregistrovaný)

Re: bude OSVČ jako vedlejší?
      Není tam nějaký renonc u toho zdravotního pojištění?
      Placení záloh versus minimální základ ?
      http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/pojistne-na-zdravotni-pojisteni/88/osvc-pece-o-dite-pojisteni

http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/pojistne-na-zdravotni-pojisteni/278/osoba-celodenne-pecujici-o-dite-privydelek

Zálohy na sociální pojištění musí platit.

Pokud nechce, tak může na ty dva měsíce podnikání přerušit - a hlavně přerušení v řádném termínu nahlásit na zdravotní pojištovnu a správu sociálního zabezpečení.

• 28. 6. 2014 20:21

JS (neregistrovaný)

Informace přímo z klientského kontaktního centra VZP:
      pokud bude nová skutečnost trvat celý kalendářní měsíc, lze se zařadit do kategorie osoby celodenně a řádně pečující o jedno dítě do sedmi let věku dítěte. Po dobu prázdnin Vám nebude stanoven min. vyměřovací základ. Oznámení je třeba provést na pobočce VZP.

• 28. 6. 2014 20:29

. (neregistrovaný)

Máte pravdu, chybně jsem si přečetla původní informaci o zálohách. Špatně jsem si to vyložila, jako že nemusíte platit zálohy vůbec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).