Prosím o výpočet odstupného

• (neregistrovaný)

1. 7. 2014 13:36

Dobrý den, končím rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel mi sdělil, že zrušil pracovní místo a rozvazuje se mnou pracovní poměr. Měla jsem 20000Kč hrubého a nárok na 3 odstupné. Bylo mi posláno sdělení: "Předpokládaná hrubá výše odstupného při ukončení pracovního poměru je: 52 464,-Kč". Mohl byste mi prosím někdo spočítat, zda je tato suma správná, zdá se mi poněkud nižší, než jsem myslela. Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 7. 2014 13:57

sonka1 (neregistrovaný)

Re: prosím o výpočet odstupného
      musíte znát svůj průměr na dovolenou:
      průměr x 40 / pokud jste pracovala 40 hodin týdně x 4,348 x 3 / počet odstupného /

ten průměr musíte mít na výplatní pásce, tak si to poté můžete zkontrolovat

• 1. 7. 2014 14:04

KE (neregistrovaný)

Přesně tak, jak píšete jsem to zkoušela počítat, ale vůbec se této sumy nemohu dopočítat. Ten průměr na dovolenou teda nevím, ale vzhledem k tomu, že už několik let nepracuji, zkoušela jsem počítat dle pravděpodobného výdělku a ten mi vyšel 119,04Kč na hodinu. Nechce se mi žádat zaměstnavatele o sdělení, jak na tuto částku přišel, ale zdá se mi to méně než by mělo být. Vůbec nevím, jak mám postupovat. Jinak moc děkuju za radu.

• 1. 7. 2014 14:15

RenataH (neregistrovaný)

pokud se vám nechce žádat zaměstnavatele, jak na tuto sumu přišel, pak se to asi nedozvíte.Nejlépe vám to sdělí právě on, já být vámi se ho na to zeptám. Jak jste měla postavenou mzdu ? měla jste osobní hodnocení, prémie ? zaměstnavatel mohl stanovit pravděpodobnou mzdu pouze ze základu.

• 1. 7. 2014 14:31

all (neregistrovaný)

Vzhledem k tomu, že jak píšete již několik let nepracujete, zaměstnavatel použil pravděpodobný výdělek a jak tento stanovil vám může objasnit jen on, nikdo jiný.

• 1. 7. 2014 16:05

Kara (neregistrovaný)

Kdyby použil pravděpodobný průměr z 20000, tak by odstupné vyšlo 3x20000. Není těch 20000 myšleno na plný úvazek, zatímco Vy máte kratší? Každopádně je potřeba vědět, jaký byl použitý hodinový průměr a jaký máte úvazek, jinak se k ničemu nedopočítáme.

• 1. 7. 2014 13:59

iva. (neregistrovaný)

Dobrý den, na výpočet jste bohužel poskytla málo údajů.
      Odstupné se počítá z průměrného výdělku. Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce.
      Dostanete průměrný hrubý měsíční výdělek, který vynásobíte třemi (=odstupné).
      Průměrný hodinový výdělek zřejmě stanovila Vaše mzdovka jako pravděpodobný - pokud jste nepracovala alespoň 21 dnů před skončením PP. Proč jej tak stanovila se musíte zeptat jí.

• 1. 7. 2014 21:26

KE (neregistrovaný)

Odpovím otázkou. Napadlo mě, zda nemohl zaměstnavatel stanovit pravděpodobný výdělek dle mzdy paní, která nastoupila na moje místo. Zaměstnavatel sice uvedl, že moje místo bylo zrušeno, ale ve skutečnosti zrušeno vůbec nebylo a je možné, že ta nová paní má mzdu menší a pak by to dle paragrafu 355 ZP bylo možné, nebo to není možné? Vychází mi totiž na tu jejich sumu částka cca 17000Kč hrubého. Jinak týdně mám ve smlouvě 40hod, tzn. 8 hodin denně, měsíční mzda po několik let 20000Kč hrubého, osobní ohodnocení by v tom být zahrnuto nemělo, ale nemohu najít platový výměr a nejsem si jista, zda mi ho vůbec dali tenkrát podepsat, tato mzda už je stálá hrozně dlouho.
      zmiňovaný paragraf:
      "Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty."

• 1. 7. 2014 22:02

dann (neregistrovaný)

Mohlo by to být i tak, zaměstnavatel mohl snížit mzdy v době, když jste tam nebyla. Ovšem pravdu vám může sdělit jen zaměstnavatel, tady jsou to jen domněnky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).