Re: Paušální výdaj na dopravu
Díky za odpověď. Bohužel v historii se mi nedaří dohledat :(. Nicméně mám názor stejný jako Vy. Doufala jsem, že někdo bude mít zkušenost, mít "černé na bílém", že se mýlím. Protože, pokud je to takto postavené, tak to je špatné. Díky.
Mám jiný názor: dle 24/2/zt =
Paušální výdaj na dopravu možno uplatnit nejvýše za 3 vlastní silniční motorová vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá do obchodního majetku nebo v nájmu za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání. V průběhu zdaňovacího období nelze měnit způsob uplatnění paušálního výdaje na dopravu na způsob uplatnění výdajů podle písmene k) a naopak.
Důležitá je tato věta:
V měsíci pořízení nebo vyřazení silničního motorového vozidla lze uplatnit poměrnou část paušálního výdaje na dopravu.
kterou si vykládám tak, že při prodeji nebo nákupu auta
je možno ten použitý paušál "přednest" na další vozidlo.
Dokonce jsem četl i názor, že je možno měsíčně měnit
paušál 5000nebo4000. pokud v tom konkr. měsíci není
auto používáno soukromě, ale prověřeno to nemám,
dokonce bych si sám nevěděl rady jak např. s odpisy.
Tam to podrobně vysvětluje -.- s odkazem na:
Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců
ČR konaného dne 21. 10. 2009
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-prispevky-kv-kdp/KVKDP21102009.pdf
strana 38 a následující
zejména bod 2.3.3.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 7. 2014 11:36
Dobrý den, uplatňujeme paušální výdaj na dopravu u 3 aut. Jedno auto jsme v průběhu roku prodali a nakoupili místo něho jiné. Jak to bude s paušálním výdajem na dopravu? Můžu uplatnit paušál u dalšího auta, pokud u toho vyřazené už paušál neuplatním? Nevadí, že v podstatě uplatním paušál na 4 různé auta? Samozřejmě počítám, že v měsíci vyřazení uplatním výdaj poměrem a při nákupu nového to stejné. Děkuji.