Re: Výpověď z důvodu většího počtu exeku
Šlo mi o to, zda to pro něho nebude "administrativní zátěž", na kterou by se mohl "vymluvit", je to problém mé kolegyně, hledá si nové místo a ačkoliv má velmi zajímavé CV a pro tohoto konkrétního zaměstnavatele byla atraktivním uchazečem, tak ve chvíli, kdy se dozvěděl, že má větší počet exekucí (splácí dluhy z manželova neúspěšného podnikání), tak řekl, že nemá zájem s ní pracovní poměr navázat.
Samozřejmě, že pro zaměstnavatele je to celkem rizikový uchazeč, takže chápu, že si vybere někoho jiného. Ovšem nemůže to uvádět jako důvod nepřijetí, zaobalí to do známého , že našel vhodnějšího uchazeče. Každý zaměstnavatel dá přednost bezproblémovému zaměstnanci, i když po čase to může být také jinak, ale to riziko, že někdo s exekucemi bude problémový je vždy vyšší než u zaměstnance bez exekucí.
>>>>>Šlo mi o to, zda to pro něho nebude "administrativní
>>>>>zátěž", na kterou by se mohl "vymluvit", je to
>>>>>problém
>>>>>mé kolegyně, hledá si nové místo a ačkoliv má velmi
>>>>>zajímavé CV a pro tohoto konkrétního zaměstnavatele
>>>>>byla
>>>>>atraktivním uchazečem, tak ve chvíli, kdy se
>>>>>dozvěděl,
>>>>>že má větší počet exekucí (splácí dluhy z manželova
>>>>>neúspěšného podnikání), tak řekl, že nemá zájem s ní
>>>>>pracovní poměr navázat.
>Určitě, ale v názvu dotazu se mluví o výpovědi.
...a z textu pak vyplyne, že vlastně o žádnou výpověď nejde...
Z praxe taky znám podnikatele, kteří nevezmou uchazeče s exekucí a těm stávajícím, pokud přišla exekuce, tak celkem jasně vysvětlili, že buď ji hned vyrovnají nebo že u nich pracovat nebudou. Důvod se vždycky najde a donuti podepsat dohodu dneska není problém...bohužel
Mám pocit, že diskuse volně plyne, ale když se na věc podívám z jiného úhlu pohledu, není to zase tak snadné se srážením exekucí. Mám jich díky insolvenci "jen" 110, jinak jsem jich měla 150, teď 110 a 11 insolvencí. Nejedná se "jen" o administrativní zátěž, ale i o to, co se na zaměstnavatele, potažmo mzdovky nakládá - nově znalost i zákona o insolvenci, OSŘ a ZP už beru jako normu, z vlastní praxe vím, že různí insolvenční správci mají různé názory, zaměstnavatel je povinen sám zjišťovat, zda z-ec náhodou není v insolvenci a ostatní s tím spojené vč. rizika možného postihu, neustálá součinnost s exekutory pod hrozbou pokuty za nedodržení termínu, ohlašovací povinnost z-tele při příjmu i odchodu z-ce, nahlašování srážek exekucí, někdy si připadám jako malý Šerlok ..,když obvolávám minulé mzdovky a prosím o upřesnění údajů ze zápočtového listu, protože zec si to prostě "nepamatuje", ani neví kolik má exekucí, natož jméno exekutora, zrovna včera jsem volala na soud, jak mám rozumět rozsudku, předávaly si mě 3 pracovnice exekučního, z toho jedna účetní a nakonec mi daly číslo na soudkyni, které se nemůžu dovolat, ztratila jsem s přestávkami skoro půldne, do toho onen zec kterého se to týká přišel - jak to budu dělat, jestli jsem se dovolala a že s tím nesouhlasí a tak bych mohla pokračovat dál. To je zase můj pohled z druhé strany.
Já s Vámi naprosto souhlasím a obdivuju, že to zvládáte. Já jsem předloni v malé organizaci měla dva zaměstnance, kteří měli dohromady asi 7 exekucí a nadávala jsme pokaždé, jak jsem do toho hrábla, protože přesně jak říkáte - plno zákonů a povinností a hrozba jak od exekutora, tak od naštvaného zaměstnance. A na 150 exekucí to je snad na další praconí sílu...a zaměstnavatel se ptá proč to mám platit.
Jako malé děcko jsem ráda mamince pomáhala dělat mzdy. 50 lidí jsme měly asi za půl dne , i s křížovou kontrolou a stříháním pásek. 90% se opsal minulý měsíc a pár jich mělo nemoc nebo tak, na což byl jednoduchý vzoreček. Daň se našla v tabulce a nějaké ZP a SP nebylo. Jó to byly časy :)
Ještě k původnímu dotazu - exekuce je prostě mínus v CV, pak záleží na tom, jaké plusy ho můžou převážit.
plně souhlasím s názory, že je to pro MÚ zbytečná a náročná zátěž
a to, že teď už se mzdy nepočítají ručně, vše zařídí počítač - tak to je sice pravda, ale jak se říká: Důvěřuj, ale prověřuj. A zde to platí dvojnásob, neboť i když mzdy počítá počítač, tak stejně kontrola být musí. Tedy alespoň u mě. A to si vyžádá čas. Neumím si představit, že může mzdová "naházet" údaje do počítače, pořádně to nezkontroluje a co jí vyjde, to jí vyjde, protože "to tak spočítal počítač" a když se jí někdo zeptá, aby spočítala mzdy ručně, tak jenom kouká. A mít 150 exekucí, tak to je na metál pro Vás jako mzdovku a i zam-tel by měl být veřejně oceněn, že zaměstnává takovéto problémové lidi. On je velký rozdíl zpracovávat mzdy u zaměstnanců, kteří nemají žádné srážky a u zam-ců, kteří srážky mají. To se pak ke stávajícím mzdám musí připočítat jako by zpracovávala mnoho dalších mezd navíc. To jen vzkaz pro VH, která by pranýřovala zam-tele, kteří nechtějí takovéto zam-ce zaměstnávat. Jen bych se moc divila, kdyby zam-tel jako důvod nepřijetí uváděl, že má zam-ec exekuce a nebo kvůli tomu chtěl dávat výpověď. To by si podřezal pod sebou větev a každý soud by prohrál.
>>
>
>plně souhlasím s názory, že je to pro MÚ zbytečná a
>náročná zátěž
>a to, že teď už se mzdy nepočítají ručně, vše zařídí
>počítač - tak to je sice pravda, ale jak se říká:
>Důvěřuj, ale prověřuj. A zde to platí dvojnásob, neboť i
>když mzdy počítá počítač, tak stejně kontrola být musí.
>Tedy alespoň u mě. A to si vyžádá čas. Neumím si
>představit, že může mzdová "naházet" údaje do počítače,
>pořádně to nezkontroluje a co jí vyjde, to jí vyjde,
>protože "to tak spočítal počítač" a když se jí někdo
>zeptá, aby spočítala mzdy ručně, tak jenom kouká. A mít 150
>exekucí, tak to je na metál pro Vás jako mzdovku a i
>zam-tel by měl být veřejně oceněn, že zaměstnává
>takovéto problémové lidi. On je velký rozdíl zpracovávat
>mzdy u zaměstnanců, kteří nemají žádné srážky a u zam-ců,
>kteří srážky mají. To se pak ke stávajícím mzdám musí
>připočítat jako by zpracovávala mnoho dalších mezd
>navíc. To jen vzkaz pro VH, která by pranýřovala
>zam-tele, kteří nechtějí takovéto zam-ce zaměstnávat. Jen bych
>se moc divila, kdyby zam-tel jako důvod nepřijetí
>uváděl, že má zam-ec exekuce a nebo kvůli tomu chtěl dávat
>výpověď. To by si podřezal pod sebou větev a každý
>soud by prohrál.
Vzkazu příliš nerozumím - nikoho nepranýřuji, ale psala jsem, že bych nechtěla zaměstnávat mzdovou, která se ofrňuje nad prováděním exekucí, byť jich je sebevíc. Tak jich těch 150 připočtu, a co. Ve frontě jich stojí dost a velmi kvalitních.
vendy, děkuji :) bylo veselé, když jsem byla pouhý týden na dovolené a exekuce z datové schránky chodily výjimečně vedoucímu, který se pod tím nánosem hroutil a volal mi co s tím má dělat (za ten týden jich dorazilo asi 30 vč. žádostí o součinnost), i když jsem mu to vysvětlila, že "jen" tisknout, zbytek že obstarám sama, také to bylo k něčemu dobré, že viděl, kolik toho chodí a co všechno exekutoři chtějí, i když možná už to ani zase neví ... ale tak je to asi všude :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 7. 2014 11:15
Dobrý den,
může zaměstnavatel odmítnout (popř. vyhodit) zaměstnance, který má větší počet exekučních srážek ze mzdy?
Děkuji
Simona