Re: osobní auto nákup řádek DPH
do řádku 47 se vyplňuje zařazený majetek, já to auto do majetku ještě nezařazuji zůstane mi na 04, potřebuji si jen uplatnit DPH a protože se z 20% bude soukromě užívat budu krátit odpočet DPH o 20% a nevím zda mám pak tu sumu DPH vyplnit v řádku 40 do sloupečku "V plné výši" nebo v "Krácený odpočet" Základ dph bude navýšen o těch 20%
Kde to vyčtete ? Zkuste něco ve vyhledávačích, nebo z logiky ..
Do DPH patří pouze to co uplatňuji. Pokud mám paragon, kde část je k uplatnění a část repre, tak do přiznání DPH dám jen to co se DPH týká.
Při běžné kontrole DPH "propočtem" řádek * sazba, by Vám to nesedělo a FU by se Vám ihned ozval.
správně je snížené, zde hodně starý článek (něco berte s rezervou)pro Vaše ujištění
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d5074v7094-novinky-v-oblasti-dlouhodobeho-majetku/
a ještě doplním, že u "souvisejících služeb" jak psala Jana není nutné krátit zvoleným poměrem 20a 80%. Je možné uplatnit plný nárok a DPH dle skutečnosti odvést na základě dokladu o použití
děkuji Vám za pomoc, jsem ale dost zmatená na http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d26636v35005-zpusob-kraceni-odpoctu-dph/
jsem se zase dočetla že základ zůstane původní, tak fakt nevím jak to mám udělat. V každém případě se ale DPH zkrácená nevyplní v sloupci "krácený odpočet" mám to v dubnu tedy blbě, už jsme jedno auto kupovali. myslíte že mám udělat opravné přiznání? máte nějaké zkušenosti? v podstatě jsem stát neokradla, jen jsem to blbě vykázala.
a ještě jeden dotaz. Na konci roku zjistím skutečný poměr a pokud bude + - 10% tak vykážu tento rozdíl na řádku 45, což jsem loni také neudělala. Měla jsem to v řádku 1 i úpravu DPH z služeb, oprav podle poměrů soukromých km za celý rok.Mám opravovat přiznání? díííky
Proto jsem se Vás ihned ptala "co znamená krátím DPH ?"
Je zásadní rozdíl ( i daňaři to pletou) mezi krácením §76 a uplatněním v poměrné výši §75.
§76 je pro ty , co mají osvobozená plnění
§75 je "soukromé využití"
Vy řešíte § 75 , předpokládám, že osv. plnění nemáte (nájem,..)
uvedení ve špatném sloupci (pokud nekrátíte §76) by nemělo vadit.
služby můžou být i v řádku 1 (dle skutečnosti), já bych asi přiznání neopravovala. Odvod DPH je dobře i když ve špatných řádcích.
Na konci roku + - 10% patří do řádku 45 v prvním roce, v dalších letech je to řádek 60
ok chápu tedy dobře? v ř. 40 uvedu ZD (-20%) V plné výši dph (-20%)
pokud se vejdu do odchylky +- 10% poměru 20% souk. používání na konci 2014 žádná úprava , pokud ne úprava bude v řádku 45.
všechny opravy služby za auta krátím o poměr souk. km a to na konci 2014 (vždycky doplácíme kolem 50 tis.) můžu nechat v řádku 1. pochopila jsem to správně?
§75 je "soukromé využití"
Dobrý den, prosím vás při nákupu vozu kvalifikovaný odhad 30% bude využíván pro soukromé účely?
v ř.40 bude jen 70%
v ř.47 sloupce- základ 70%, v plné výši (DPH) 70% a krácený odpočet 000nic?
Moc děkuji za odpověď apřeji Vám hezký den,
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 7. 2014 7:05
kupuji auto a krátím DPH. V řádku 40 vyplním Základ daně a pak Krácený odpočet?