Re: zálohy ČSSZ začínám podnikat
Pokud nesplňujete v červenci z jiného důvodu podnikání na vedlejší činnost, tak budete platit zálohy již za červenec.
Zálohy z minimálního vyměřovacího základu se platí za celý měsíc, byť byste podnikal jako OSVČ na hlavní činnost jen jeden den.
Přesnější informace na
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/
A když musím nahlásit na ČSSZ změnu do osmi dnů následujícího měsíce a na formuláři je napsáno datum zahájení SVČ a také datum oprávnění vykonávat SVČ rozumím dobře tomu, že pokud otevřu živnostenské oprávnění byť v červenci mohu do oznámení pro ČSSZ zapsat, že oprávněn podnikat jsem sice od července, ale začal jsem tedy zahájil jsem podnikání až v srpnu, tudíž se "vyhnu" jedné platbě za pojištění? Velice se omlouvám, ale začínám a pokud otevřu živnost nyní a odvedu práci tak než mi přijde platba za práci ani nevím zda stihnu pojištění zaplatit tak přemýšlým pokud by se vše o 14 dnů pozdrželo měl bych delší čas na zaplacení pojistného, protože bych musel pokud jsem dobře vyčetl zaplatit do 20 září za srpen. Je prostě těžké začít podnikat od nuly z úřadu práce tak se ještě jednou moc omlouvám a děkuji předem za reakce a pochopení.
přerušení oprávnění mám hlášeno i na živnostenském úřadu, registraci na úřadu práce zatím zrušenou nemám a práce je popravdě řečeno již odvedena jen nevyfakturoávna a tudíž nezaplacena právě z důvodu přerušení živnosti a teď to ale musím dát dopořádku
Vůbec si nejsem jistá, zda můžete "otevřít" na živnostenském úřadu podnikání v červenci a současně nahlásit na OSSZ a ZP zahájení činnosti až od srpna. Podle mě to nejde. Ale nejsem právník se specializací na dané téma.
Když Vám přijdou peníze za práci již v červenci, tak to bude znamenat, že jste již zahájil činnost a nemůžete na ZP a OSSZ nahlásit, že jste zahájil činnost až od srpna.
To je dedukce na ten formulář čssz kde je datum oprávnění a datum zahájení, tak jsem si myslel, že to je právě z toho důvodu, že zálohy na sociálku začínám platit až když "začnu podnikat" . Peníze za práci mi přijdou tak jako tak nejřív po půlce nebo koncem srpna a v tom je ta potíž, že tudíž namám na zálohy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 7. 2014 7:44
Prosím o radu, mám pozastavenou živnost, nyní na úřadu práce. Pokud otevřu živnost ještě v červenci bude nutné zaplatit za červenec již zálohy na sociální a zdravotní pojištění, nebo to ještě v červenci za mne platí úřad práce respektive stát. Pokud platím já, tak platím za celý měsic minimální zálohy nebo jen za část měsice?