Re: Nepodepsané prohlášení a prav. výděl
Odstupné s podepsaným nebo nepodepsaným prohlášením nemá nic společného. Odstupné se počítá z hodinového průměru, ve vašem případě z pravděpodobného průměru.
Průměr x týdenní úvazek x 4,348 x počet měsíců odstupného.
Sleva na poplatníka, kterou jste teď neuplatnila se vám srovná v RZD nebo DP po skončení roku.
Vzhledem k tomu, že jdete na ÚP po RD, tak bude podpora počítaná podle § 51.
Moc děkuji za reakci, ale stále mi to není jasné.
Jak píšete průměr x týdenní úvazek x 4,348 x počet měsíců. Pravděpodobný průměr je tedy vypočítán z čeho? Pokud si zadám do kalkulačky pro výpočet podpory v nezaměstnanosti a nezatrhnu Podepsal prohlášení, opravdu to vyjde o cca 2000 méně, než kdybych Prohlášení podepsala. A tato suma čistý průměrný výdělek je uveden i na Potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti. Děkuji,
Slevu na poplatníka srovnám v DP, to je mi jasné. Jde mi hlavně o ty průměry.
Očividně vás trápí to, že budete mít nižší podporu v nezaměstnanosti, protože jste u zaměstnavatele neměla podepsané prohlášení a tím pádem je vypočítaný průměrný čistý výdělek nižší. Ale tak to není, protože podpora se nebude z tohoto výdělku, který vám spočítal zaměstnavatel počítat. Předpokládám, že v době RD jste nepracovala, proto budete mít počítanou náhradní dobu. První dva měsíce budete pobírat 3 694,-Kč, další 2 měsíce 2 955,-Kč a poslední měsíc 2 709,-Kč.
> Jak píšete průměr x týdenní úvazek x 4,348 x počet
>měsíců. Pravděpodobný průměr je tedy vypočítán z čeho?
>Pokud si zadám do kalkulačky pro výpočet podpory v
>nezaměstnanosti a nezatrhnu Podepsal prohlášení, opravdu
>to vyjde o cca 2000 méně, než kdybych Prohlášení
>podepsala. A tato suma čistý průměrný výdělek je uveden i na
>Potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na
>podporu v nezaměstnanosti. Děkuji,
Pravděpodobný průměr pro náhrady a pravděpodobný výdělek je něco jiného. Pravděpodobný průměr je průměr pro náhrady, tedy to, čím se platí dovolená, lékař apod. Je to HRUBÝ hodinový výdělek, který byste si vydělala, kdybyste pracovala. Pravděpodobný průměr stanovuje zaměstnavatel obvykle srovnáním se stejnou/podobnou pracovní pozicí.
Ta rovnice "průměr x týdenní úvazek x 4,348 x počet
>měsíců" je V HRUBÉM.
To, co počítáte Vy a předpokládáte, že Vám z toho půjde podpora, je v čistém.
Chtěla bych Vám prvně všem moc poděkovat za reakce. Moc si toho vážím.
Ještě jsem neuvedla, že narození dítěte bylo 28.6. a zaměstnavatel mi poskytl jeden den, aby výpočet pro podporu v nezaměstnanosti počítal ze mzdy. Ukončení k 30.6. par. 49 ZP. To bylo součást dohody. Nicméně jsem se potom ještě informovala na infolince úřadu práce a tam ni sdělili, že od roku 2014 se podpora v nezaměstnanosti vypočítává matkám po RD ze mzdy a už ten 1 den není potřeba. Že se to na úřadech po republice ještě moc neví a pokud by mi to vypočítali z rodičovského příspěvku, že si mám podat odvolání.
Plat jsem měla před nástupem na RD 33000 a na potvrzení pro výpočet pro úřad práce mám uvedeno 22931 - Čistý průměrný měsíční výdělek .
Úřad práce zajímá pouze čistý měsíční, je nezajímá hrubá mzda.
Pokud bych podepsala prohlášení vyšlo by mi to podle mého výpočtu 25001.
>Chtěla bych Vám prvně všem moc poděkovat za reakce.
>Moc si toho vážím.
>
>Ještě jsem neuvedla, že narození dítěte bylo 28.6. a
>zaměstnavatel mi poskytl jeden den, aby výpočet pro
>podporu v nezaměstnanosti počítal ze mzdy. Ukončení k
>30.6. par. 49 ZP. To bylo součást dohody. Nicméně jsem se
>potom ještě informovala na infolince úřadu práce a tam
>ni sdělili, že od roku 2014 se podpora v
>nezaměstnanosti vypočítává matkám po RD ze mzdy a už ten 1 den není
>potřeba. Že se to na úřadech po republice ještě moc
>neví a pokud by mi to vypočítali z rodičovského
>příspěvku, že si mám podat odvolání.
>
>Plat jsem měla před nástupem na RD 33000 a na
>potvrzení pro výpočet pro úřad práce mám uvedeno 22931 - Čistý
>průměrný měsíční výdělek .
>Úřad práce zajímá pouze čistý měsíční, je nezajímá
>hrubá mzda.
>Pokud bych podepsala prohlášení vyšlo by mi to podle
>mého výpočtu 25001.
Nevěřte všemu, co vám úředníci poví. Možná vám pomůže příspěvek:
http://www.mpsv.cz/files/clanky/18113/TZ_020614a.pdf
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 7. 2014 21:27
Dobrý den,
prosím o radu zkušenou mzdovou účetní. Pokud by četla paní Jasná, byla bych moc rád za odpověď.
Pracovala jsem u velké společnosti a rozvázala pracovní poměr dohodou - organizační důvody k 30.6. hned po ukončení RD. Vystavili mi potvrzení pro úřad práce a zjistila jsem, že mám vypočítané nižší průměry, a to z toho důvodu, jak jsem právě zjistila, že jsem nepodepsala prohlášení poplatníka za rok 2014. Všechny ostatní roky mám podepsané. Letos se vyměnila účetní, která mě nekontaktovala a já na to zapomněla /manžel, který tam taky pracuje, řekl, že mi to pošlou/ nakonec neposlali a já na to zapomněla. Pracovala jsem v jiném městě.
Pravděpodobný výdělek vypočítali bez slevy na poplatníka a tím se mi snížil průměrný výdělek. Rozdíl dělá v čistém pro úřad práce téměř 2000, propočítala jsem to a zjistila, že přijdu asi o 3000 Kč na podpoře, dostala jsem odstupné 6 měsíců a ten se asi taky počítal z nižšího průměru, což už ani nechci vědět, o kolik jsem přišla, než kdybych Potvrzení podepsala. Žádala jsem, že chci potvrzení podepsat a oni mi řekli, že zpětně to nejde podepsat. Dle mého zjištění to podepsat dodatečně jde. V mzdě za červenec mi mají proplatit ještě kompenzaci benefitu. Sice nejsem zaměstnancem, ale poplatníkem snad ano. Je možné, aby mi ještě mzdu za červen opravili a vypočetli z vyššího průměru a vystavili nové potvrzení pro Úřad práce?
Mám pocit, že je to politika firmy matky nekontaktovat, aby odstupné bylo nižší. Ostatní zaměstnance vyzývají k podpisu. Mzdová nic opravovat nechce, aby prý na sebe neupozornila FÚ.
Mimochodem výplatní pásky nemám, evidenční listy jsem nedostala k podpisu.
Myslím ,že už s tím nic neudělám a jsem na sebe naštvaná, že jsem si to neohlídala.
Moc děkuji za odpověď,