OT - Re: mladistvý - vstupní prohlídka
Jenže včera ta odpověď zněla na § 77 odst. 2 ... a odstavec 3 je tááák strašně daleko, kdo by to prosím Vás četl až do konce. :-D :-D
Hezký parný den všem.
Re: OT - Re: mladistvý - vstupní prohlíd
četla jsem články, zákon o specifických službách, zákoník práce a zjišťovala jsem si vše. Měla jsem zato, že zákoník práce dle § 247 hovoří jen o pracovním poměru, proto mě zaráží, že zde v diskuzi, kterou jsem si kvůli toho pročítala našla, že je to povinnost, ale nevím kde, nemohu to najít, i v různých článcích na internetu jsem četla že to není povinné, proto jsem se zeptala. Práci jsem si neulehčila, jen jsem nemohla dohledat podle čeho vycházíte, když píšete, že u mladistvého je to povinné i na DPP.
citace z §77 odst. 2) ( na stránkách zakonyprolidi.cz) nebo 3) (na zdejších stránkách):
Není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na práci konanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr úprava pro výkon práce v pracovním poměru
To znamená, že když jinde v zákoníku nenajdete napsáno, že se u DPP nemusí dělat vstupní prohlídky, tak platí stejná pravidla jako pro pracovní poměr, tzn. že na vstupní prohlídku jít musí.
Já na vás nechtěla útočit, ano, je to mnohdy nesrozumitelné a může se zdát, že jde jen o slovíčka - stojí tam "není-li v tomto zákoně stanoveno jinak" - a to v § 247 není, pak platí, že se podrobit musí.
Odbočím ke "slovíčkům" - kolegyně, zodpovědná za BOZP, se mnou probírala stejný problém, já odkazovala na stejné §, kolegyně v § 247 nerozuměla slovnímu spojení, že ""zaměstnavatel je povinen zabezpečit na své náklady," odešla tedy hloubat a studovat a druhý den se přišla poradit znovu, protože jí šéf řekl, že to bude platit firma - kolegyně se domnívala, že to má zaplatit chudák mladistvý zaměstnanec ... :-D Letního počasí zatím moc nebylo, ale do hlavy nám to horko občas vleze všem. Krásný den přeji.
já se omlouvám, ale to by znamenalo, že se zákon o specifických službách je úplně k ničemu, když § 77 hovoří "není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr úprava pro výkon v pracovním poměru" ale § 247 jsou upraveny zdravotní prohlídky mladistvých - jen pracovní poměr. To by znamenalo, že se stejně všichni musí podrobit nehledě na věku a novela zákona o specifických službách, že na dohody se to nevztahuje by byla k ničemu.
>>>>já se omlouvám, ale to by znamenalo, že se zákon o
>>>>specifických službách je úplně k ničemu, když § 77
>>>>hovoří
>>>>"není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak,
>>>>vztahuje
>>>>se na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní
>>>>poměr úprava pro výkon v pracovním poměru" ale § 247
>>>>jsou upraveny zdravotní prohlídky mladistvých - jen
>>>>pracovní poměr. To by znamenalo, že se stejně všichni
>>>>musí
>>>>podrobit nehledě na věku a novela zákona o
>>>>specifických službách, že na dohody se to nevztahuje
>>>>by byla k
>>>>ničemu.
>Vy určitě máte Štědrý den...
Paní VH, zákon hovoří o § 32, ten odkazuje na z. č. 373/2011 Sb., § 77 hovoří ano o DPP pokud není upraveno jinak. Jsou zvláštní kategorie postižení, zaměstnankyně a mladiství. U jediných mladistvých jsou ale zdravotní prohlídky upraveny § 247. Proto jsem se ptala.
Jestli Vás můj dotaz natolik pohoršil moc tomu nerozumím, kolikrát tady pomáháte lidem, kteří pracují v oboru a opravdu snad zákoník práce ani neviděli. Já se jen zeptala konkrétně na něco s čím jsem se nesetkala a i na školení tvrdili opak.
Ostatním moc děkuji za pomoc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 7. 2014 9:11
Dobrý den, nevíte prosím někdo, kde najdu, že je mladistvý zaměstnanec povinen se podrobit lékařské vstupní prohlídce, bude pracovat na dohodu o provedení práce.
Nikde to nemůžu najít jen § 247, ale tam se hovoří pouze o pracovním poměru nikoli dohodě i zákon o specifických službách hovoří jen o PP nebo DPP nad kategorii 2 rizikovou.
Děkuji.