Re: Jak vyplatit bonusy po ukončení PPV
Za zaměstnavatele. nezpracovávám mzdy, takže nevím, jak se tohle řeší. Navrhla jsem proplatit přes DPP, ale mzdovka nesouhlasí. Jde mi o to, zda to lze proplatit, a pokud ano tak jak. Zda se zaměstnanci musí přihlásit na OSSZ a ZP v připadě hlavního PPV. Anebo odkaz, kde tyto informace najdu.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>prosím o radu, naše mzdovka mi tvrdí, že nejdou
>>>>>vyplatit bonusy, na které vznikl zaměstnanci nárok po
>>>>>skončení PPV.
>>>>>
>>>>>př. zaměstnanec skončil PPV k 30.06.2012. Během
>>>>>období
>>>>>(leden - červen) mu vznikl nárok na bonusy, které se
>>>>>vyplácí v srpnové výplatě splatné v záři.
>>>>>
>>>>>Mzdovka trvdí, že to nelze vyplatit! Nesdílím stejný
>>>>>názor.
>>>>>
>>>>
>>>>Uvádíte, že k jejich výplatě neexistuje žádný předpis. Potom mají podle mého názoru povahu mimořádné odměny, která slouží m. j. ke stabilizaci zaměstnanců - proč potom vyplácet propuštěným? Něco jiného by byly prémie, na které je vypsán prémiový řád a je požadováno splnění podmínek. Tam by nárok vznikl i v tomto případě.
>>>>
>>>
Nikdo ze zde diskutujících Vám neporadí, zda má nebo nemá zam-ec na bonus nárok, protože nevíme, jak to máte napsané ve vnitřním předpisu. Z toho musíte vycházet. Ale pokud na to má nárok, potom mu to vyplaťte normálně ve mzdě (i když už u vás již nebude zam-cem), sražte a odveďte z toho SP, ZP a daň (ale pozor! už v té době nebude mít u vás podepsané daň. prohl.) a nespekulujte nad nějakou DPP. Pokud na to nárok nemá, pak to neřešte a nic nevyplácejte.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>prosím o radu, naše mzdovka mi tvrdí, že nejdou
>>>>>vyplatit bonusy, na které vznikl zaměstnanci nárok po
>>>>>skončení PPV.
>>>>>
>>>>>př. zaměstnanec skončil PPV k 30.06.2012. Během
>>>>>období
>>>>>(leden - červen) mu vznikl nárok na bonusy, které se
>>>>>vyplácí v srpnové výplatě splatné v záři.
>>>>>
>>>>>Mzdovka trvdí, že to nelze vyplatit! Nesdílím stejný
>>>>>názor.
>>>>>
>>>>>Prosím o radu. Děkuji
>>>>
>>>>o jaké bonusy se jedná? To je nějaká odměna? Pokud
>>>>ano, tak to záleží, jak to máte dané firmou. Třeba je
>>>>tato odměna závislá na tom, že v době vyplacení
>>>>musíte
>>>>být v prac. poměru apod.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>Jedná se o letní a výrobní bonusy. Ve společnosti
>>>není
>>>zpracovaný systém způsobu vyplácení těchto bonusů.
Takže zpracovat a budete mít vystaráno. Nikde nic nenajdete, musíte sami hnout kostřičkou. Samozřejmě, že může firmu bývalý zaměstnanec žalovat.
>>>Jedná se mi o to, aby to potom nějaký zaměstnanec
>>>nenapadl, jako nerovnoměrné zacházení.
>>
>>a to se ptáte jako zaměstnanec nebo jako mzdová
>>účetní?
>
>Za zaměstnavatele. nezpracovávám mzdy, takže nevím,
>jak se tohle řeší. Navrhla jsem proplatit přes DPP,
naprostá hloupost, to jste personalista?
ale
>mzdovka nesouhlasí. Jde mi o to, zda to lze proplatit,
>a pokud ano tak jak. Zda se zaměstnanci musí přihlásit
>na OSSZ a ZP v připadě hlavního PPV. Anebo odkaz, kde
>tyto informace najdu.
jen bych chtěla říci, že až prozkoumáte, zda můžete vyplácet ty odměny, tak v tom není žádný problém vyplatiti i po skončení pracovního poměru. Ani ty zaměstnance nepřihlašuji,jen je potřeba ověřit, jestli mají stále stejné číslo účtu.Je to prostě doplatek odměn.
nechápu, jak byste tu odměnu chtěla vyplatit jako DPP - to je nesmysl, protože on by dostal zaplacenou DPP a pokud by měl na bonus nárok (to záleží, jestli to máte dané ve vnitřních předpisech - to musíte vědět sama, na základě něčeho to vyplatíte, přece se nemůžete podívat z okna a říci: Dnes je krásně, tak to vyplatím, když budete mít špatný den, tak nevyplatíte?), tak by se ho mohl dožadovat soudně její výplaty a to, že jste to vyplatila neoprávněně na DPP by Vám jako argument nepomohlo (spíš uškodilo, protože jste třeba ošidila na odvodech SP, ZP)
také jsem přemýšlela, co je hlavní PPV (že by pracovně právní vztah?, tedy s největší pravděpodobností prac. poměr?)
nevím, z jaké pozice se ptáte (je to vaše věc), ale jako personalista také nemůžete být, protože byste věděla, že se PP nerozlišuje na žádný hlavní nebo vedlejší (je jen jeden) a PPV...?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2014 11:08
Dobrý den,
prosím o radu, naše mzdovka mi tvrdí, že nejdou vyplatit bonusy, na které vznikl zaměstnanci nárok po skončení PPV.
př. zaměstnanec skončil PPV k 30.06.2012. Během období (leden - červen) mu vznikl nárok na bonusy, které se vyplácí v srpnové výplatě splatné v záři.
Mzdovka trvdí, že to nelze vyplatit! Nesdílím stejný názor.
Prosím o radu. Děkuji