Re: Podpora v nezaměstnanosti a péče o d
Pokud se zaevidujete na ÚP, pak za vás na ZP bude plátcem stát a nemusíte se již evidovat na ZP jako osoba pečující o dítě.
Uchazeči o zaměstnání, kterému vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale odstupné mu nebylo vyplaceno po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu anebo v den skončení pracovního poměru, poskytne Úřad práce České republiky kompenzaci za nevyplacené odstupné za dobu od zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání do uplynutí doby, která odpovídá minimální výši odstupného.Podpora v nezaměstnanosti začne být uchazeči o zaměstnání vyplácena až po uplynutí doby, za kterou byla vyplacena kompenzace.
Jen maličké doplnění, osoba pečující o dítě - tento termín je pro zdravotní pojišťovnu.
Dle mého názoru Vás na ÚP do evidence uchazečů o zaměstnání nezaregistrují když jim řeknete, že pečujete o dítě a do práce tak nemůžete nikam nastoupit.
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
Proč by jim říkala, že nikam nemůže nastoupit. Stejně jí žádnou práci neseženou, tak si to nemůžou ověřit. Je po šestinedělí, takže evidenci na ÚP nic nebrání.
Ale to já přece nevím a ona to nenapsala, napsala jen, že RD do 3 let věku nechce, nenapsala, zda chodí do práce nebo ne, jen že "u zaměstnavatele mě čeká ukončení pracovního poměru."
Tudíž z toho není patrné kdo ten PP bude ukončovat.
Já to psala jen jako možnost, proč by eventuelně chtěla uvádět jako důvod péči o dítě.
Při takovýchto neúplných a nepřesných dotazech se můžem jen domnívat a spekulovat, co vlastně tazatelka chtěla a mínila.
Onehdy se tady zrovna řešil případ, kdy zaměstnankyně podala žádost o ukončení PP. Bez udání důvodu. Byla uzavřena dohoda o ukončení PP. Pak přišla do bývalé firmy a chtěla, aby dohodu přepsali s tím, že tam bude uvedeno, že chtěla ukončit PP ze zdravotních důvodů (což byla pravda, jen to při uzavření dohody neřekla). Protože jinak jí budou krátit na ÚP podporu. Vyrozuměla jsem, že jí na ÚP zpětné prokazování důvodu neuznají.
Tak kdyby náhodou paní chtěla dobrovolně sama ukončit PP bez jakéhokoliv odstupného i po radách paní jasné, tak aby si do dohody nechala alespoň uvést důvod podání žádosti o ukončení PP.
Otázkou je, jestli sem ještě přijde a přečte si to.
Děkuji za názory a upřesňuji situaci. Formálně nastoupit zpět k zaměstnavateli plánuji z důvodu jeho současné likvidace. Ráda bych měla všechny výstupní listiny v pořádku. Je prý častou praxí, že se maminky na MD/RD ani nedozví že firma už je zrušena a nikoho se už pak nedovolají. Nemají výstupní podklady (výpověď, zápočťák a pod.)a následně na ÚP dostanou minim.podporu, pokud vůbec. Proto předpokládám, že po nástupu obdržím výpověď (příp.dohodu z důvodu zrušení zam.). Na odstupné bych nárok mít měla (práce přes 7let), ale likvidátor mi naznačil, že od něj už nic nedostanu, že již není z čeho, ostatní zaměstnanci byli všichni řádně pořešeni. Kompenzace nevyplacených mezd sice na ÚP existuje, ale vyjma firem v likvidaci, takže bohužel v tomto směru mám velkou smůlu, ať žije spravedlnost. Původně jsem chtěla navázat druhou mateřskou (kterou bych čerpala ještě jako zaměstnanec nebo v ochranné době po ukončení), ale to se zatím bohužel nedaří a rod.příspěvek mi za chvíli končí, proto bych to nyní ráda nějak dotáhla do jeho třech let (kvůli školce) a pak samozřejmě někde pracovat. Šla bych klidně pracovat ihned, ale obávám se, že s cela novou prací bych vydělala pouze na soukromou miniškolku a nic víc. Díky za názory
Ale to není Vaše pohledávka za firmou, je to něco úplně jiného
Věřím víc paní jasné než úřednici za Úřadu práce
http://www.aperio.cz/poradna/24216
http://www.nasepenize.cz/co-delat-kdyz-zamestnavatel-nevyplati-mzdu-nebo-odstupne-10215
Jak postupovat v případě, když zaměstnavatel nevyplatí odstupné, ačkoli zaměstnanci na ně vznikl nárok?
Zaměstnanec má možnost podat podnět ke kontrole dodržování pracovněprávních předpisů k místně příslušnému oblastnímu inspektorátu práce (viz příloha). Rovněž jako v případě dlužné mzdy je třeba vzít na vědomí, že inspektoráty sice mohou zaměstnavateli uložit pokutu, nemohou však vymáhat za jednotlivé zaměstnance jejich individuální nároky vůči zaměstnavatelům. Ty lze vymáhat pouze soudní cestou.
Současně by měl po skončení pracovního poměru požádat o zařazení do evidence úřadu práce, o přiznání podpory a informovat se o možnostech poskytnutí kompenzace dle ustanovení § 44b zákona o zaměstnanosti. Od 1. 1. 2012 platí, že uchazečům o zaměstnání, kterým vznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale nebylo jim zaměstnavatelem vyplaceno odstupné, ačkoli na ně měli nárok, poskytne úřad práce
kompenzaci
za dobu od zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání po dobu, po kterou mělo být odstupné vypláceno. Podpora v nezaměstnanosti se poskytne uchazeči o zaměstnání až po uplynutí doby, za kterou byla poskytnuta kompenzace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 7. 2014 7:38
Dobrý den, po ukončení rodičovské dovolené (jež jsem měla pouze do 2 let dítěte a nechci tuto dovolenou prodlužovat z důvodu současné likvidace zaměstnavatele) u zaměstnavatele mě čeká ukončení pracovního poměru. Když se zaeviduji na úřad práce, dostanu podporu v nezaměstnanosti i když chci být evidována jako osoba pečující o dítě nebo to náleží jen uchazečům, kteří aktivně práci hledají? A pokud mi při ukončení prac.pom.vznikne nárok na odstupné, ale nebude vyplaceno (což mi již likvidátor naznačil), posune se mi případná výplata podpory také o ty 3 měs? Děkuji