Re: Silniční daň-sleva záloh pro zeměděl
To, ale není ono, ten paragraf, žádá se prý rok dopředu o výši záloh na rok následující a je to jen na posouzení FÚ, v zákoně od dani silniční tohle právě vůbec není, ale řekl mi to známý, který dělá na technické kontrole a jezdí k němu zemědělci s nákl. vozy na prohlídky, řekl jim, že za ty vozy musí platit spoustu peněz a oni mu řekli, že platí pakatel, protože prý žádají o tuto slevu, a většinou jim FÚ vyhoví, ale nikde jsem to nenašla.
O depozitu vím, ale toto se nejedná o depozit, jde o nějakou jinou slevu, někdy je totiž nutné vyjet i mimo období v rámci zemědělských věcí a muselo by se to z depozitu vyzvedávat a vracet a navíc jsme sdružení a není v mých silách neustále hlídat ostatní účastníky, jestli zrovna je to či není v depozitu, je to u nás trochu složitější, tohle je tak, že se jedná o jakousi žádost na FÚ, který o tom rozhoduje, zda slevu či nikoliv dá a může se auto použít během celého roku, jde jen o nižší částku za tu silniční daň než je plná cena. Tak jak tak koukám, o tohle fakt asi nikdo neslyšel.
Je to právě ten §6, odst. 5 - snížení daně. Měli jsme auto, které mělo v TP přímo napsané jako pro RV, teď už ho nemáme. Ostatní novější to v TP nemají, tak také nevím, jak to prokázat. Přitom nárok na slevu 12% pro tato auta je. Do záloh jsem počítala plnou sazbu a předpokládám, že do vyúčtování se něco dozvím.
Pěkný víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 7. 2014 11:21
Jsme zemědělci. Známý mi řekl, že je možné požádat vždy rok dopředu FÚ o snížení platby silniční daně na následující rok u nákladních automobilů a přívěsů, neboť nejsou využívána celoročně k podnikání v oblasti přepravy nákladů, ale jen v sezóně pro přepravu zemědělských plodin z polí. Je to pak na posouzení FÚ, zda snížení záloh povolí či nikoliv a výši snížení určí také on. Někteří zemědělci či společnosti to prý již využívají několik let. Nikde jsem to však nenašla, tak nevím, jakým způsobem požádat a vlastně ani podle jakého zákona či předpisu.